– Så mycket människor hade jag inte väntat mig, säger Jonas Hedlund om anstormningen när han klockan tio slår upp portarna till leksaksbutiken Toys r Us. Det är Star Wars-dag den 7:e november med specialerbjudande, och utanför Helsingborgsbutiken ringlar kön lång. Liknande rapporter kommer in från flera butiker runt om i hela landet. Star Wars och LEGO har en hög dragningskraft det vittnar alla de som kommit hit om och jag är en av de mer entusiastiska. Den eftertraktade belöningen för allt köande är fria Star Wars-gåvor och det gäller att vara vaken. När kvällen kom var allt slut.Inne i butiken pågår en klurig gissningstävling med Kylo Ren´s Command Shuttle som förstapris. Genom ett samarbete mellan LEGO och Swebrick, en ideell förening för vuxna LEGO-entusiaster jag är med i, finns vi på plats i 15 butiker runt om i landet. För att förgylla dagen har vi alla med oss Star Wars-LEGO hemifrån. Ofta officiella rymdskepp/ speeders placerade i egenbyggda miljöer såsom min kompis Magnus Engström, som byggt slaget på Saleucami. Placerade på bästa plats i LEGO-avdelningen i butiken hjälper vi kunderna komma igång med tävlingen.
Trycket från besökarna är stort i början och pennorna till tipskupongen tar fort slut. När det har lugnat ner sig börjar vi på den stora begivenheten att tillsammans med barnen bygga nya Star Wars Millennium Falcon från kommande filmen The Force Awakens. Setet, med nummer 75105, innehåller över 1300 bitar och sju minifigurer. En mogen Harrison Ford med skäggstubb är tillbaka på bioduken som Han Solo, nu pappa till Rey, spelad av vackra Daisy Ridley, mina två favoriter, finns med bland minifigurerna i setet.
Kanske som en sund försiktighet mot främmande människor är det långt ifrån alla barn som väljer att komma fram och vara med och bygga. Några som ändå kommer har inte ro att stanna kvar utan skyndar snart vidare bland leksakshyllorna. De som faktiskt stannar imponerar oss däremot med sin skicklighet. En farmor lovordar sitt barnbarn när han kommer fram och jag tänker att så skulle varje farmor säga oavsett, men den här nioåriga killen levererar verkligen.
– Han har byggt sedan han var så här liten, säger hon och visar med handen.
Kunderna kallar oss LEGO-proffs och det är med stolthet i rösten jag svarar på frågan vilket LEGO jag rekommenderar till en kille på fyra, som precis skall till att lämna Duplot bakom sig. Pedagogiskt visar jag en blå box med grävmaskiner och en lila med en prinsessa i sitt slott från serien Juniors. Direkt avvisar han prinsessan men väljer i stället att bygga fritt från alla färgglada könsneutrala bitarna i en stor Classiclåda. I friheten att välja ligger just LEGOs styrka, så kan man tycka vad man vill om genus. Att bygga Tusenårsfalken, som den heter på svenska, tilltalade pojkar i nioårsåldern, vilket är LEGOs målgrupp för just det setet. När vi framåt kvällen var klara med bygget placerade vi det klassiska skeppet, utgivet åtminstone fyra gånger tidigare i den skalan, i en plexiglasmonter för allmän beskådan och minne från den stora Star Wars-dagen.
Se Millennium Falcon här.
Text och bild: Per-Olof Andersson
Klicka på bilderna för att förstora dom.