För David Rasmusson från Stockholm gick en dröm i uppfyllelse i somras när han som en av få fick komma in bakom kulisserna på Lego. Varje år ger Lego ett antal personer från hela världen möjligheten till en enastående upplevelse. Det gäller dock att vara vaken. Det släpps bara 140 biljetter och anmälan är endast öppen några dagar. Inte är det gratis heller, femsiffrigt kostar det att vara med. Belöningen blir en exklusiv Legomodell att bygga, eller inte, och det är ju värt en hel del bara det. Lägg därtill helpension på hotell Legoland, flera studiebesök, möten och en exklusiv visning på Legoland och minne för livet, så har du ingredienserna för LEGO Inside Tour.
Legos huvudkontor
David hittade tillbaka till LEGO i början av 2000 när de började göra Star Wars set. Star Wars är nämligen ett annat stort intresse för David. Han är 40 år gammal och byggde mycket LEGO som barn. Han samlar på LEGO och har LEGO-set nästan lika gamla som han själv. “Mest samlar jag på minifigurer, “ säger David. “Två nutida teman jag gillar är Arctic och Vulcano Explorers.” David bor i Stockholm där han arbetar som teknikspecialist för ett TV-bolag, och fotograferar på fritiden. 2009 började han kombinerade fotointresset med att fotografera LEGO. Idag är detta en egen gren för de som är intresserade av både och. “Jag fotograferar LEGO i naturen och lägger ut det mesta på Instagram. Jag har också en blogg där jag lägger fotoserier, både med och utan LEGO.” David har också publicerat artiklar och bilder på Stuck In Plastic, som är en samlingssida för LEGO-fotoentusiaster. De arrangerade nyligen en resa till Hamburg där han och andra fotografer från olika delar av Europa var med.
”Innovation house”, där designerna jobbar.
“Intresset för LEGO tog mig på ett spännande äventyr i somras. Jag var en av de lyckliga få som fick besöka Billund, Danmark på LEGO Inside Tour. Förutom vad jag läst i några artiklar på Brickset om tidigare tours så visste jag inget om vad jag kunde förvänta mig. Jag anmälde mig på hösten 2015 och några veckor senare fick jag reda på att jag kommit med på LEGO Inside Tour 2016.”
Touren startade den 7 juni i Hotell LEGOLANDs Mindstorms mötesrum, där 35 förväntansfulla deltagare samlats. Det var en mix av barn och deras föräldrar och en tredjedel AFOLs, vuxna LEGO-fans. “Det började med att vi skulle bygga oss själv som minifigur”.
Inne i Billund fick de besöka Ideas house, inrymd i den gamla LEGO-fabriken. Där finns en utställning om LEGOs historia ända från början med träleksaker och fram till i dag. En höjdpunkt för David var “memory lane”, arkivet i källaren där det förvaras oöppnade förpackningar av alla LEGO set som någonsin producerats. “Jag fick återigen hålla i de gamla lådorna med några av mina favoritset, t.ex Classic Space från när jag var ung.”
Lunch serverades i personalmatsalen på LEGOs huvudkontor tillsammans med några av de som designar LEGO-set. Mycket handlade om årets stora nyhet: Nexo Knights. Designerna kommer från hela världen och arbetar i Innovation house, byggnaden som är som en fästning med fönsterluckor till varje fönster. De arbetar med att ta fram de LEGO set som kommer i butiken om upp till två år. Designerna hade med sig 3D-utskrivna prototyper på framtida LEGO bitar. David berättar: “Detta var så känsligt att vi då fick lämna ifrån oss våra kameror. Ändå fick vi bara se sånt som var på väg till marknaden, så sånt som designades 2014.”
Senare tillbaka på hotellet träffade gruppen en del av dem igen och då hade de med sig hela LEGOs tillgängliga bassortiment. Det vill säga alla sorters bitar i alla sorters färger som för tillfället är aktuella, vilket var en hel del. “Vi fick en utmaning: designa ett eget set i tvåhundrakronorsklassen. Det blev en lång härlig kväll tillsammans med likasinnade.”
Dagen efter började med ett besök i den nya moderna LEGOfabriken och höglagret samt marknadsavdelningen och kundtjänstavdelningen. I fabriken är allt automatiserat och David säger att han fortfarande kan höra suset av plastgranulat i rören när det automatiskt fylldes på i gjutmaskinerna som stod i rad i fabriken. “Den häftigaste souveniren jag fick var faktiskt en burk granulat.” I fabriken fick de se hur maskinerna med täta intervall spottade ur sig olika LEGOklossar i en till synes outtömlig ström. LEGO använder stora mängder plast men säljer också spill som inte kan användas till nya LEGOklossar. Detta blir till andra plastprodukter såsom fjärrkontroller eller trädgårdsmöbler.
En höjdpunkt var att få träffa Jørgen Vig Knudstorp, sedan 2004 VD för LEGO-koncernen. Han klev ombord på bussen efter fabriksturen och guidade gruppen tillbaka. Bland annat berättade han att det var LEGO som byggde Billunds flygplats, vilken nu är Danmarks nästa största. Han var ödmjuk som person och innan han steg av delade han ut sitt visitkort i form av en minifigur. Sista dagen började med en privat visning innan öppning på miniland i LEGOLAND. Personalen visade bland annat hur de har automatiserat bilar och lastbilar så de kan köra runt av sig själv.
“LEGO är ett företag med goda värderingar vilket jag beundrar stort” avslutar David. “Jag minns hur roligt jag hade med mitt LEGO som barn. Jag är glad att se hur hårt de arbetar för att göra samma sak för både barn och vuxna i dag, eller som de själva säger, inspirera morgondagens byggare. Dagarna i Billund överträffade allt jag vågat hoppas på.”
Vi tackar David för detta och blir du sugen på att delta på en egen tour kan det vara värt att veta att biljetterna för 2017 redan är slut sedan länge 😉
Foto: David Rasmusson
Text: Per-Olof Rhodin & David Rasmusson