I samband med 100-års jubileet av eltåg som firats i Gävle gästar det nu 90 år gamla legendariska loket Krokodilen, som gått i de Schweiziska alperna, för första gången Sverige. Krokodilen är ett av de mest klassiska loken i järnvägshistorien och är nästan 20 meter långt och väger 131 ton. Det kan dra vagnar som totalt väger 3 000 ton. Namnet krokodil tror man att Märklin har hittat på och det var deras dyraste modellok, som alla ville ha men få hade råd med. På sin resa tillbaka till Schweiz genom Sverige kördes några passagerarturer runt Ängelholm där det också arrangerades populära visningar.
Loket byggdes i Schweiz 1925 och var i trafik till 1970. Fyra starka motorer används för att kunna dra så många vagnar som möjligt upp för den branta Sankt Gotthardsbanan i Schweiz. Specifikt för loket är de tvådelade hjulsektionerna och den tredelade tågkroppen, byggd för att klara de snäva kurvorna. Från början var loken bruna men fick senare den julgransgröna färg de har idag. För att köra loket i Sverige monterades en bredare strömavtagare på loket. Automatisk tågkon-troll (ATC) är ett säkerhetssystem som övervakar tågtrafiken i Sverige vilket krokodilen saknar. Därför eskorteras det av det svenska nyrenoverade Rc1 loket 1007.
Programmet i Sverige fick kortas ner på grund av tekniska problem längs vägen. I Tyskland blev det ett längre stopp när man tvingades byta ett lager och fick invänta delar och personal från Schweiz. Ett annat lager gick varmt i höjd med Alvesta som man var tvungen att byta när man försenade kom till museets verkstad i Ängelholm på kvällen den 16/9. När detta var lagat och loket rullades ut hade över hundra personer från södra Sverige och Danmark samlats utanför för att beskåda skönheten.
Thomas Bjertner på Järnvägens museum Ängelholm bekräftar att intresset för krokodil-loket är stort och tillströmningen av besökare är hög. Övervägande är besökarna män över medelåldern. Entusiasmen hos besökarna känner inga gränser och många personer låter sig fotograferas framför loket. Ansvariga för arrangemanget är Sveriges järnvägs-museum Gävle, som så klart är glada för det stora intresset.
En riktig entusiast är 71-årige Sven-Olof Claesson som kört ner från Göteborg för att se loket. I Skåne passar han på att besöka och bo hos släkt i Bjärred. Som barn bodde han i Eksjö med familjen och pappa var anställd på Statens Järnvägar (SJ). Familjen gjorde genom detta många fria resor i Sverige men Sven-Olof minns särskilt resan till Narvik i norra Norge. Han imponerades av de stora järnmalms-transporterna som med dubbla lok och många vagnar körs av LKAB till den isfria hamnen i Narvik från gruvorna i Kiruna. Som vuxen flyttade han till Göteborg och började jobba som sjöman, senare som buss- och långtradarchaufför. Som pensionär och flygintresserad jobbar han nu som volontär på Aeroseum, Göteborg. Sven-Olof har följt krokodilens planerade Sverigebesök i ett halvt år via internet och ser fram emot att resa en tur med denna juvel bland lok, efter middagen på restaurang Stationen, Ängelholm.
– Jag tycker det är ett fint lok, säger Sven-Olof.
LEGO hyllade Schweiz med en modellversion av krokodiltåget i landets färger rött och vitt som gavs ut 1991 med setnummer 4551 i 9-voltssystemet.
Klicka på fotona för större bilder.
Text och bild: Per-Olof Andersson, 2015.