Med utvecklingen av färdiga ljuskitt för inbyggnad i Legomodellerna och hög tillgänglighet även utanför etablerade Legokretsar kommer displaybyggandet aldrig bli sig likt. Även om ljus i Lego har funnits sedan länge i enstaka fall ser vi idag ett paradigmskifte i Legovärlden, före och efter ljuskittens intåg. Jag och många med mig har säkert tidigt drömt om att ljussätta sina byggen och vissa har kommit längre än andra. För några år sedan var jag på en föreläsning där det handlade om att på egen hand skapa sin belysning och föreläsaren visade hur han borrat hål i lyktstolparna rakt igenom för att dra sladdar. Själv har jag erfarenhet av att borra och precis därför insåg jag hur svårt det skulle vara att lyckas och valde bort det alternativet. Redan året efter kom det lyktstolpar förberedda för belysning och genast hade tillgängligheten ökat för den intresserade. Dock var det fortfarande bara tillgängligt (känt) för en liten krets legoentusiaster.
För något år sedan fick jag reda att det fanns en amerikansk sida som sålde färdiga ljuskitt, Lightailing. Utbudet var begränsat och leveranstiden nära två månader men jag gjorde en liten beställning för att prova.
Men så i år lossnade det, och tillvaron såg ljus ut för alla som ville lysa upp sina legoset. Det är här jag menar att paradigmskiftet inträder. Lightailing erbjuder kitt med färdiga lampor och instruktionsbok för hur du skall bygga in belysningen, som drivs med batteri. Utbudet har ökat explosionsartat och idag finns det färdiga kit för mängder av legoset, även till mindre modeller. Det går nu att ljussätta allt från avancerade Star Wars- och Technicbyggen till små City- och Friendsbyggen. När så Klossbutiken nyligen blev svensk återförsäljare nådde också ljuskitten ut till Legos största målgrupp, barnfamiljerna.
Som första Citymodell har jag ljussatt ambulansen från senaste sjukhusetet. Lamporna är mycket små och sladdarna tunna, allt för att kunna byggas in utan alltför stor påverkan på Legomodellen. Allt är ömtåligt och i kombination med att det kostar en slant blir de därmed olämpligt att leka med, men kommer att förändra displaybyggandet för alltid.
Så här kan det se ut med ett färdigt kitt från Lightailing, minus lamporna för ambulansen då! Kartong, instruktionsbok med färgbilder, batteribox samt alla lampor och kablar. Det intressanta är att längs samma slinga lyser vissa lampor med fast sken medan andra blinkar autentiskt, såsom blåljusen.
Per-Olof Rhodin (c)2020.