Vi tittar närmre på stora fordon i serien Juniors, numera kallad 4+ som finns i snart alla produktlinjer. Med ett så kallat snabbstartschassi på 8x16x2,5 studs är det den största byggstenen bland fordonen i serien. Det förekommer i 9 set och finns i sex färger och kom 2015. Innermåttet är 4×14 studs. På chassit sitter hjulaxlarna permanent fast monterade och stänkskydden är en del av chassit. Däcken är stora, 30,4 x 14, vilket passar bra på ett terrängfordon som t.ex det i Jurassic World (10757) men ger ett överdimensionerat intryck för övrigt, men är väldigt bra för målgruppen barn från fyra år. Funktion före estetik alltså. Lösningen med stora färdiga bitar för annars tankarna till Legos mörka år på slutet av 90-talet, Town och Town Jr, där alla set var liknande.
Helt rätt i tiden är Mia från Friends med en ekologisk matmarknad, set 10749 från 2018. Utan tak ger den fri tillgång till lek men är annars den tråkigaste bilen lego gjort i modern tid. Setet är redan ur produktion efter ett år, det vanliga är att en produkt finns tillgängligt i två… Setet innehåller 110 delar, minidollfiguren Mia och kaninen Twister. Färgen är Lime. I bilen finns det ett kassaregister för den som fortfarande betalar med kontanter. Min son på 3,5 år lär ju inte ha koll på det där med mynt och sedlar naturligt, då han aldrig ser mamma och pappa betala med annat än kort eller mobil. När vi handlade på torgmarknaden senast blippade vi för frukten, t.ex.
Husbilen från bioaktuella Toy Story 4 framförs här av Jessie. Den ingår i ett större set med campingreception och gröna draken. Setnummer 10769 från 2019 med 169 delar och utöver Jessie finns en Alien och nya karatären Forky. Färgen är Dark azure och priset 399 kr. Visste ni förresten att RV, som det står på husbilen betyder Recreation Vehicle. Taket är avtagbart och i husbilen ryms ett pentry och en toalett. Lego själva säger om serien Juniors att det är en perfekt start för den som vill bygga med Legoklossar (i stället för Duplo), och det håller jag med om.
Översta bilden innehåller ett så kallat påskägg, dvs ett busigt inslag av något som inte naturligt hör hemma där.
Text/foto: Per-Olof Rhodin(c)2019