Efter förra gångens besvikelse med ojämn batteriförbrukning tog vi nya tag. Med mobilkamera monterad på uppsamlaren filmade jag händelseförloppet för batterierna. Inställd på katastrof förväntade jag mig att snabbt se hur laddningen sjönk som en sten i vatten. Förra gången stoppade gräsklipparen efter ca sju minuter med ett av batterierna helt slut. Resultat nu var lovande med fyra minuter för första och sex och en halv minut för andra, till att en tredjedel av laddningen var förbrukad. Efter sju minuter var hela gräsmattan klippt och jag avbröt experimentet.
På sju minuter var gräsmattan färdigklippt och uppsamlaren på 55 liter full. Det blev den inte förra gången. Uppsamlare, mulchingfunktion (skär gräset i småbitar) eller inget av det lär bli en smaksak eller avgöras från gång till gång. Min egen studie är för kort för att med säkerhet kunna säga något om vilket som är bäst. Den fjärde klippningen körde jag med utkastet öppet. Kastar rakt bak där man går. För att slippa få gräset över sig finns ett stänkskydd. Detta gjorde dock att gräset packade sig i kanalen och vips var vitsen borta och klipparen gick på mulching igen. Ska prova ställa upp stänkskyddet mer manuellt nästa gång. För övrigt blev det hårdtest av maskinen. Började med att klippa någon meter ängsgräs på högsta klipphöjden (ca en decimeter) för att sedan på övriga gräsmattan direkt testa med att klippa ”golfgreen” på lägsta. Det frestade på och jag ökade till näst lägsta och klippte färdigt gräsmattan. Fast besluten att köra slut på batterierna slog jag om till lägsta igen och klippte tills maskinen ”dog” av strömbrist. Batterierna hade då klarat exakt 16 minuters kontinuerlig körning och var när jag plockade ur dem påtagligt varma.
Slutligen vann batteriklipparen över sina föregångare bensinklipparna. Jag har själv utfört enklare reparationer på båda och slipat knivarna. En genomgående svag punkt har varit gasreglagen som har rostat. Kruxet är att till sist kommer man till en brytpunkt när reparationerna kostar mer än vad maskinen är värd att satsa på. Så blev det i båda fallen för dessa gamla Stigamaskiner men då hade jag också kört dom till slutet. Blev ”tippen” för dessa.
”Bränsle” är förbrukningsvara oavsett typ och med batteridrift kommer lösa batterier. Fördelen med just lösa batterier jämfört med inbyggda är möjligheten att ha mer än en uppsättning, för snabba byten. Allt handlar i slutänden om driftstid. Lång sådan finns förstås redan inom trädgårdsbranschen i form av ryggsäck med batterier och sladd till effektslukare som exempelvis lövblås och häcksax. Känns ju lite paradoxalt att en uppsättning flexvoltbatterier (längre driftstid) kostar lika mycket som en ny bensinmotorgräsklippare. I vårt fall kör vi vidare med medföljande 5Ah batterier och för ordnings skull skruvade jag upp laddarna på väggen. Från företaget Griplis köpte jag till batterierna 3D-printade vägghållare som jag också skruvade upp med skruvdragare från, ja, det är väl uppenbart, DeWalt.
(c) Per-Olof Rhodin 2023.