MÅNADENS CITY
Jag kan tänka mig att en flygplats i rätt skala till senaste Passenger Airplane skulle bli enorm… Med en ny frontbit till cockpit får flygplanet en känsla av storlek. I kombination med klossbyggda jetmotorer och intressant färgsättning får Passenger Airplane ett så autentiskt och tilltalande utseende att jag genast vill åka charter till en varmare destination med det. Detta var så klart också LEGOs önskan när dom gjorde terminalbyggnaden på en landningsplats vid ett exotiskt resmål.
Setet ingår i Lego City Adventures, som hade premiär 2019 för barnkanalen Nickelodeon. Karaktären Poppy Starr tar med sig sin röda cabriolet på semestern vilket gör flygplanet till en kul hybrid av passagerar- och fraktplan.
Se mer om Passenger airplane på hemsidan.
RETROMODELL: Steam Cargo Train, battery 7722
Man måste bara älska det här lilla charmiga leksakståget från 1985, det innehåller ju allt man kan önska sig i ett tåg. Ett stiligt självgående ånglok och inte mindre än tre vagnar och en truck med släp, allt i härligt inbjudande grundfärger. En liten perrong har de också inkluderat plus en komplett rälsoval.
Setet består av 466 bitar och innehåller tre stycken minifigurer. Om vi börjar med figurerna så får vi såklart en lokförare i klassisk blå arbetsoverall med röd keps. Nästa är herr Truckförare som sköter all lastning av och på, klädd i röda hängselbyxor och röd keps. Och till sist har vi Postvagnsgubben som ser till att alla brev, postsäckar och paket hamnar på rätt adress.
Själva loket är ett klassiskt svart ånglok med slangar och skorsten och det har ganska tydlig likhet med sina 12v-kusiner 7730 och 7727. Stora skillnaden från dem är ju motorn, som här är av den äldre 4.5v typen, och de smala fönsterna som här är vanliga tågfönster i stället för de äldre svarta old-school fönsterna (dyra). Hytten med sina två tågdörrar, utsmyckade med DB-klistermärken, har en manöverpanel och plats för ganska exakt en stycken legofigur. Designen på loket är snygg men ganska enkel och den svarta parabolen i fronten ger ett lite rundare intryck än sina gelikar. Det här är ju ett så kallat 4.5v-tåg som var inriktat för de lite yngre kidsen som kanske hade lämnat duplot, men där 12v-systemet fortfarande kändes lite för avancerat. 4.5v-systemet var i och för sig inget nytt utan hade funnits i många år innan detta set släpptes och 7722 använde samma typ av motorer och batterivagnar som de gjorde redan på -60 och 70-talet.
Detta leder oss till första vagnen i setet nämligen Batterivagnen. Den är maskerad som en godsvagn, och tre stora 1.5v batterier krävs för att vagnen ska elektrifieras och få fart på tåget. Det är en snyggt röd vagn prydd med klistermärken med viktangivelser och den är utrustad med de modernare svarta magneterna. En enkel spak på ena långsidan gör så att tåget går framåt eller bakåt och på främre kortsidan hittar vi kabeln som leds in till motorn i loket.
Nästa vagn är öppen och fullastad med vad som får anses vara oljefat eller bensin. Här har trucken sin främsta uppgift med att lasta vagnen med detta farliga gods. Sen har vi den sista vagnen som är den fantastiskt fina postvagnen. Stora fina öppningsbara skjutdörrar gör lekvärdet högt och det lilla kontoret för figuren är en trevlig liten detalj.
Sist men inte minst den stiliga Semaforen. Denna är en mekanisk stoppsignal där du via en spak höjer och sänker en skena mitt i rälsen. Den i sin tur aktiverar en sensor på batterivagnens undersida och kan på så sätt både starta och stoppa tåget.
7722 är ett mycket fint legotåg med högt lekvärde som jag verkligen kan rekommendera. Även om 4.5v-systemet är enklare än 12v och inte går speciellt snabbt så kan det i många fall vara en fördel i lekvärdet. Har märkt till exempel med mina barn att de många gånger hellre vill leka med både dessa och rena pushalong-tåg än med de mer avancerade 12v och power functions-tågen.
Juvelen i detta set är enligt mig postvagnen som jag tycker sticker ut bland de övriga. Har man andra tåg med de kortare vagnarna från den grå eran så är den ett välkommet tillskott, särskilt om man vill blanda och göra lite längre tåg. Det finns två andra postvagnar från denna tid (7820 och 7819), men de är ju av längre modell och passar inte så bra med dessa lite kortare loken och vagnarna.
Det här setet tillhör den andra vågen av tåg som kom 1985 under den grå eran. Dess föregångare, det röda Dieselloket 7720 som kom 1980 är ju också ett trevligt set, men i mitt tycke så blir det ju rejält sopat av banan av 7722.
Fler bilder på 7722. text och bild: Martin Blad
NY BATMOBIL FRÅN OKTOBER
Inför lanseringen av den nya The Tumbler UCS (1 nov) kom denna Tumbler: Striden mot Scarecrow i oktober.
Fear Toxin, även känt som Fear Gas, var signaturvapnet som används av Fågelskrämman. Det framkallade ofrivillig och ibland irrationell rädsla i sina offer, vilket gjorde dem vansinniga. Batdemon kallas den syn/skräckversion av Batman som Scarecrow såg av honom, när han blev utsatt för sin egen medicin. Denna version av minifigurhuvud medföljer som alternativ till Batmanfiguren.
MÅNADENS MINIFIGUR/KARAKTÄR
Professor Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. Utgiven som minifigur i 11 varianter, varav en i pearl gold till 20-årsjubileet av Harry Potter. Dumbledor är som föreståndare för Hogwarts en självklar del av serien och firar därför också själv 20 år som minifigur, med första utgivning 2001. Skådespelaren Richard Harris (1930–2002) spelade Dumbledore i den första filmen, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, och Harry Potter and the Chamber of Secrets 2002, innan sin bortgång vid en ålder av 72 år. Michael Gambon (1940) axlade därefter bokstavligt talat manteln som Dumbledore 2004 med filmen Harry Potter and the Prisoner of Azkaban och därefter kommande filmer. Till år 2022 kommer Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, (som utspelar sig före Harry Potter-eran) och då gestaltas Dumbledore av Jude Law. (Fakta imdb.com)
MARVEL MANIA
Marvel Comics, sculpture serie. bilder: Jimmy Kristensen.
MÅNADENS TECHNIC
First Responder set nummer 42075, 513 delar, från 2018. A och B modell.
MÅNADENS BLÅLJUS
Följ Bricksway på Facebook.
Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.