Den som är stark måste vara snäll, säger Bamse och får medhåll av Pippilotta Efraimsdotter Långstrump, med andra ord Pippi. Det vill säga att med mycket makt/pengar/inflytande har det betydelse vad du tycker och möjligheten att förhålla sig neutral/passiv till omvärlden är förbi. Det du säger att du står för (etik) måste avspegla sig i dina handlingar (moral), dvs du måste leva efter dina värderingar. Jag skrev i juni om hur Lego valde att backa sin marknadsföring av höstens nya polisserie ”Elite Police” i City med anledning av rasismfrågan bland poliser i USA. Efter upploppen i USA efter George Floyds död meddelade lego att man donerar 4 miljoner dollar i kampen mot rasism. Flera stora företag ställde sig bakom kampen mot rasism och för de svartas rättigheter.
Inget företag har idag egentligen råd att stå passiv. I dagens upplysta samhälle måste du dessutom ha koll på ”vem du går i säng med”. Valet av företagspartner påverkar nämligen din egen ställning och om partnerns moral/handlingar strider mot Dina värderingar (etik) kommer du/ditt varumärke att dras med i skiten. Ett aktuellt exempel på detta är turbulensen kring havremjölksföretaget Oatly. Kaffebarer runtom i Europa överger den skånska tillverkaren efter samarbetet med kritiserade Blackstone. Fredrik Gertten från Malmö menar att Oatly sålt sin själ. Riskkapitaljätten Blackstone Group står bakom skövling av regnskog och sätter ekonomiskt svaga grupper på gatan med sin hänsynslösa bostadspolitik. Detta samarbete var alltså droppen som fick havredrycksbägaren att rinna över för kaffebarerna i en redan vacklande relation med Oatly, skriver Helsingborgs Dagblad.
Det senaste i raden av ställningstagande gjorde Lego när de drog tillbaka försäljningen av Technic Bell Boeing Osprey V-22 (set nummer 42113) i sista stund. (Några enstaka set levererades till butik). I sitt pressmeddelande angående detta förklarar Lego att modellen övervägande används av militären och därmed strider mot Legos egen sedan länge fastlagda värdegrund att inte tillverka militärfordon. Personligen tycker jag att en modell som denna i search and rescue-version borde vara okej, men Lego väljer alltså det säkra före det osäkra.
Säkert är att man lärt sin läxa om val av samarbetspartner efter kampanjen från Greenpeace 2014 mot Lego och deras samarbete med Shell. Shell hade förklarat att man tänkte återuppta oljeprospekteringen i ett av världens mest känsliga ekosystem i Arktis. Kampanjen mot Lego var ett indirekt sätt att komma åt Shell genom att gå på företag som hjälper oljebolagen att tvätta sin image, som t.ex Lego, som efter brytningen skapade sitt eget ”oljebolag” Octan. Under processen sattes Lego under hård press och skriverierna var fördömande mot företaget. Efteråt gjorde jag i stället ett politiskt reportage sett med positiva ögon på Legos beslut att faktiskt bryta med Shell.
Bamse, skapad av Rune Andréasson 1966 och Pippi Långstrump, skapad av Astrid Lindgren redan 1941 är båda exempel på karaktärer vars popularitet bygger på solidariska värdegrunder. Namnet Lego, är skapat ur de danska orden ”leg godt” 1952 av den danske entreprenören Godtfred Kirk Christiansen. Redan för ca 70 år sedan lyckades han förena företagsnamnet med värdegrunden. Miljöaktivister och ”soldater” (under Bell Boeing Osprey V-22 lanseringen) har synat Lego i de moraliska sömmarna under åren. Lego har enligt mig klarat sig bra, förankrad i solid värdegrund. Play well.
Text Per-Olof Rhodin