Bricksway Magazine 4

Chevrolet Camaro Z28 set nr 10304

Från 2022. Creator Expert. 1456 bitar med möjlighet till 3 olika färgvarianter och med tre olika nummerplåtar. Detta är A-versionen.

Modellen har många fina detaljer såsom raggartärningar i backspegeln och ett magasin i baksätet. Kan byggas som vanlig eller cabriolet.

Boken om Ferrari Daytona SP3, The sense of perfection. (749 kr)

Kapitel 1: Ett hållbart samarbete. Fritt översatt och sammanfattat.

Valet av vem som skulle bli projektansvarig gav sig själv. Personerna i Tecnicteamet har olika favoritområde, allt från bilar till entreprenadmaskiner. ”Att låta varje person jobba med det de älskar högst ger alltid det bästa resultatet har jag lärt mig.” ansvarig chefsdesiger blev Uwe Wabra, som älskar bilar. Daytoan är den fjärde Lego Technic Ultimata sportbilen och det svåraste lego skapar inom segmentet. ”En sådan skapelse ska ha många roliga och imponerande rörliga detaljer och Uwe har verkligen växt med utmaningen.”

Unika med daytona och utmanande i priojektet är att lego jobbade parallellt med Ferrari själva. ”Egentligen hade det varit lättare om vi alla fall hade legat ett halvår efter, när ibland inte Ferrari själva var klara med vissa detaljer.” Normalt släpar ett legoset efter originalet med två år, den tiden det vanligtvis tar att designa och producera ett set.  Jämför till exempel med Passenger train 30197 från 2018. Designen är en direkt hyllning till brittiska bolaget Eurostars nya e320 höghastighetspassagerartåg. Tåget lanserades i november 2014 i England och kom som legoset fyr år efteråt. Taget i beaktande att just tågset släpps med större intervaller. Läs mer här Passenger Train 60197 | Bricksway!

Med daytona ville Lego pressa sig själva med projektet, för att göra det så aktuellt och spännande som möjligt. ”Daytonaprojektet har varit ett av de mest spännande projekt jag arbetat med under mina 20 år på lego, vilket jag hoppas du också känner när du fördjupar dig i projektet. Mitt tack går till dig som bygger Lego Technic Daytona där hemma. Din entusiasm är det som driver oss på lego att överträffa oss själva.” Niels H Horsted, ansvarig Lego Tehnic.

Ferrari F8 Tributo Speed Champions set 76895 år 2020. 8-wide.

Tredje generationens ägare, Kjeld K Kristiansen, barnbarn till Ole K Kristiansen som grundade the LEGO Group 1932, är överförtjust i Daytona. Kjeld är den som etablerat kontakten med Ferrari och genom sina ansträngningar lagt grunden för samarbetet företagen emellan. Det är med stor passion Kjeld beskriver sin förtjusning över just Ferrari, som han anser producerar sportbilar i en klass för sig. Hans kommentar när han såg den färdiga Lego Technic Daytona var; ”Wow, den är vansinnigt läcker och så detaljerad. Vi (på LEGO) har så många sorters bitar idag att det gör modellen väldigt lik originalet. Den har så många fantastiska funktioner. Den är förträfflig och, enligt min åsikt, en av de bästa set vi någonsin producerat.”  Och vem kan bättre bedöma detta än honom.

Att läsa hans målande beskrivning om relationen till Lego, som han bokstavligen växt upp med är lika fantastisk den. Får jag chansen skall jag fråga honom om han haft en ”Dark Age”? Bland annat beskriver han hur han i början var hänvisad till att bygga hus och båtar då inga hjul fanns producerade. Vidare beskriver han hur bristen på utbud av bitar i sina barndomsår fick honom att skapa lösningar utanför boxen, dvs icke Legobitar, och nämner tågmagneter från Märklin som ett exempel. Lego släppte de första hjulen 1962 och det blev en vändpunkt för Kjeld. ”jag byggde så många bilar. Jag gjorde en hel serie – inklusive några sportbilar och några stora amerikanska bilar.”

Som 14-åring byggde han också en 90-cm lång sportbil (i stil med Creator Expert). På 70-talet kom de första kugghjulen, då inom Lego System, men blev en början till konstruktioner med rörliga delar. Kugghjulen med mera utvecklades under åren och fick ett eget erkännande när de lanserades under namnet Technic på 80-talet. Bilintresset har följt Kjeld genom livet. Som vuxen har han gasat på rejält på raksträckorna med sina Ferraribilar på banan i Italien. ”det var en stor upplevelse” avslutar Kjeld.

Ferrari F40 Competizione Speed Champions set 75890, 2019. 6-wide.

Månadens Citymodell är Polisens mobila hundträning!

Set nr 60369, 188 bitar och två minifigurer. Från 2023. Kostar 250 kr hos Lego.

Kanske något som inspirerat Legos version? Svenska Polisens Volkswagen Amarok från 2020. Automatväxlad diesel på 190kW och toppfart drygt 200 km/h. Sedd i Klippan!

Mosaik är vuxenversionen av Dots!

Lego Art, Konstprojekt – Skapa tillsammans set 21226 från 2021 med 4138 bitar.

Är egentligen ett collage av många små byggen men har som bonus beskrivning på denna Classic Spaceman. Den färdiga modellen sätts samman av 9 stycken speciella plattor med ”technic pin connection”.

Bokrecension: In Focus, Explore the miniature World of LEGO photograpy

”Leksaksfotografi för LEGO® fans, av LEGO fans – Denna inbundna, illustrerade bok med 160 sidor visar bilder från LEGO fans fotografigrupper världen över, BrickCentral och Stuck in Plastic. …fotografisk konst skapad av 50 kreatörer från hela världen…” Så saluförs boken på Legos hemsida, artikel 5007642 för 349 kr. I boken varieras innehållet och fotograferna. Vissa uppslag har många små bilder.  Några fotografer är publicerade med en(1) bild, några med flera. Utmärker sig gör en handfull fotografer som har med fem eller fler bilder.

”En livlig och äventyrlig LEGO fotobok som ser världen i LEGO klossar och minifigurer. LEGO In Focus hyllar den gränslösa kreativiteten i LEGO-lekar genom fantastisk fotografering av klossar och minifigurer. Titta genom linsen på 30 leksaksfotografer när de föreställer sig världen ur ett LEGO perspektiv. Denna distinkta samling från kreatörer över hela världen utforskar minifigurstora perspektiv på naturen, stadslivet, resor och äventyr och mycket mer. Från att dyka ner i havets djup eller söka skydd i en snöstorm, till att dansa på ett tvättmaskinsdisco eller njuta av glass på en sommardag, erbjuder varje bild överraskningar och dold humor, samtidigt som vi skärper vårt fokus till lekens magi.

Detaljerade bildtexter och förloppsbilder bakom kulisserna tar oss djupare in i klossarna och elementen som förbinder oss. LEGO In Focus är den perfekta upplevelserika och fantasifulla fotoboken för både LEGO byggare och drömmare.” Så skriver förlaget om boken, fritt översatt från engelska. Bifynd här är alltså att Lego själva har skrivit 50 kreatörer medan det enligt förlaget är 30. Min kontrollräkning ger vid handen 30 fotografer. Lego är kontaktade ang. detta.

Det är extra trevligt att en svensk fotograf, Stefan Kumlien, Malmö, är publicerad med två bilder. Lego skriver till bokens presentation kreatörer om fotograferna, vilket i sig är en komplimang. Begreppet leksaksfotograf är idag en etablerad benämning och personligen tycker jag att det skall vara synonymt med kreatör, så länge samma person gör alla moment (jämfört med stora jobb i t.ex. modeindustrin med art director, stylist, fotograf och fotoassisten).

Bilderna i boken är välexponerade och skarpa. Så långt grundläggande fototeknik. Själva bildinnehållet och budskapet varierar dock kraftigt, det vill säga hur mycket tankeverksamhet och möda som lagts bakom bilden. Till ett par bilder finns ”behind the scenes” foto, vilket förhöjer bokens värde och behållning. Synd bara att det är så få. en av min personliga favoriter är den med ”två” elefanter. Bilden baseras på en tydlig idé, en ritad skiss finns med. Från skiss till färdig bild har fotografen utvecklat idén ytterligare och bilden visar både humor och glädje. Bilden är samtidigt skapad med enkla medel och går därför att ta till sig lättare.

Sammanfattningsvis är det en trevlig bok med många bilder. Utgiven av Croniclebooks 2022 på licens av TLG (The Lego Group).

Jespers blåljusmodell

Efter en riktig förlaga. Tjänstgjort i Bråvalla. Ev bevarad vid f 21 uppe Luleå flygmuseum. Volvo Lapplander ”Valp” militära Ambulans c303. Förlagan publiceras ej pga upphovsrätt.

Månadens GWP är i stället LEGO VIP Samlarobjekt.

Pirate Adventure Ride. Kostade 2400 poäng på Lego S@H.

Månadens minifgur:

30638 Police Bicycle Training polybag från 2023. Torson finns i ett enda sett till och det
är 60372 Police Training Academy.

Setet innehåller 32 bitar. Granen i bakgrunden är från ett annat set.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Bricksway Magazine 3

GLAD PÅSK!
GWP-set nr 40523 gåva vid köp 2023 för minst 399 kr hos återförsäljare.
Påskharar, utgiven 2022, 288 bitar.

KLOSSAR I VARBERG

Readktören själv under utställningen Klossar i Varberg. Brandstation och Ukraina scenario.

För andra gången var det dags för Legoutställningen KLOSSAR I VARBERG den
11-12/3. Utställningen består av en återkommande del av officiella byggen och en del entusiastbyggda egna alster, på engelska kallade MOC (my own creation).

Utställare

Jag heter Jimmy Brorsson bor lite utanför Varberg. Jag gick med i Swebrick hösten 2022 efter att jag besökt klossfestivalen i Göteborg. Dock hade jag funderat på att gå med i många år, men det var efter den mässan som bestämde jag mig. Jag har nog alltid bygg lego. Jag har aldrig kommit ur den fasen eller haft en ”mörk period”, utan byggt upp och monterat ner, om och om igen. Lego för mig är avslappning och det är väldigt roligt att se bitarna växa upp till tex en stad.  

Hela landskapet. Stor bild, klicka för fullskärm.

Klossar i Varberg var den första mässa jag var med på som utställare. Det jag ställde ut där var det äldre retro-Legot och det är även det jag brinner mest för. Detta är det Lego jag växte upp och lekte med som liten, det är även det lego som mina barn lekt med när de var små.

Så på denna utställning blev det min Lego-stad med modeller daterade mellan år 1978–1997. Självklart finns där vissa mini-figurer som skall bytas ut till rätt årtal och även några basplattor i grönt som var av nyare slag i staden. Jag uppdaterar och kompletterar upp hela tiden och fick faktiskt köpt till mig några äldre plattor på mässan. Så, till nästa mässa hoppas jag hunnit uppdatera och kompletterat resten.

Medeltidsspelen vid Gula borgen och blåljusdelen av staden.

De modeller som ligger mig varmast om hjärtat, och som var med på mässan, är nog bensinstationen Shell, 377, från 1978 och Postkontoret, 6362, från 1982. Dessa två modellerna lekte jag så mycket med när jag var liten och de är fortfarande helt kompletta. Fina minnen! Givetvis är Gula Borgen, 375, en modell som alla känner igen. Den stod alltid överst på min önskelista som barn, men tyvärr fick jag den inte då. Men den har jag nu och det är roligt. Jag hoppas kunna få tillfälle att ställa ut igen i Växjö. Det var väldigt roligt att vara med på en mässa och träffa likasinnade. Dessutom var det väldigt kul att få alla kommentarer och att ha alla samtal på plats med både vuxna och barn.
Text: Jimmy Brorsson

Utställare

Vi (Martin och Sandra) har mest byggt färdiga byggmodeller men har för inte så länge sedan blivit inspirerade att bygga egna MOCs. Vi började med pepparkakshuset som vi kände behövde lite vinterlandskap för att bli bättre, efter det följde tomtens släde. Direkt när vi fick hem släden visste vi att vi skulle bygga tomtens verkstad. (Detta blev en riktig succé bland barnen, reds. anmärkning)

Skördetid

Detta är ett bygge där vi har använt oss av modellerna 7636 Skördetröska från 2009 och 60287 Traktor från 2021. Vagnen har vi tagit inspiration från andra byggen och gjort en modell som vi kände passade in i scenen. Plattan är uppbyggd på ett moduverse liknande sätt men på vårt eget vis eftersom vi inte ska bygga på fler plattor på dessa. Totalt har vi använt ca 7500 bitar. För att frakta bygget har vi valt att bygga två separata plattor som monteras ihop på mitten med ett par pins, skärbordet lossas från tröskan och blir kvar i fältet när tröskan och traktor och vagn lyfts bort.

Responsen vi fått har bara varit positiv, med stor igenkänningsfaktor. Inspirationen kom när vi besökte Legohouse i Billund och såg deras lantgård uppbyggd. Vi har känt att vår tröska behövde byggas in i någonting för att komma till sin rätt. Planen för framtiden är att utöka med en till scen som ska vara i samma stil som denna men de ska inte sitta fast, kanske med en silo, ett stall. Får se vart det bär.
Text: Martin och Sandra Mölldén

SPEED CHAMPION


https://www.bricksway.com/?page_id=4134


Darth Vader byst 75227

CITY

Recycling Truck set 60386 249 Parts 3 Minifigures 2023.

CLASSIC SPACE

1979: 462 Mobile Rocket Launcher, 885 Space Scooter & 886 Space Buggy.
1980: 6841 Mineral Detector. Från och med 1980 fick alla set ett fyrsiffrigt nummer. Till och med 1981 var vitt och rött de enda färgerna på rymdisarna. Temat Space räknas som Classic till och med 1987.

MÅNADENS RETRO

6371 Service Station, Classic Town 1983. Setet innehåller 243 bitar och tre minifigurer.

Classic Town räknas från 1978 till 1999. Bärgningsbilen är lik 6628 från 1981 och är de enda seten utgivna med gul/svart bärgningskrok 3135c01.

MÅNADENS MINIFIGUR: CLASSIC SPACEMEN

CMF Brown Astronaut and Spacebaby, Series 24, 2023 och [sp130] Orange with Air Tanks and Updated Helmet, 2020 (endast utgiven med boken ”LEGO Minifigure: A Visual History”

JESPERS BLÅLJUSMODELL

Volvo C304 eller som den heter i försvaret TGB 13.
”Terrängfordonen blev populära hos landets räddningstjänster. Här användes de som slangutläggningsbilar, för sjuktransport, som materialtransportör, Tgb 13 har tre axlar och är en meter längre än Tgb 11, som har två axlar. Fordonen driver normalt sett bara på bakhjulen, men framhjulen kan kopplas in för att få drivning på alla hjulen. Vakuumstyrda differentialspärrar finns på alla modellerna. Produktionen startade redan 1967.” wikipedia.
Se även Jespers Tgb 11 här.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.