Bricksway Magazine nr 1 2023

Bionicle, reflektioner och byggbara figurer.

Lego firar 90 år och uppmärksammar detta med diverse jubileumsset. Tidigare tema som kommit som GWP (Gift With Purches, gåva vid köp) är Castle och Space. Bionicle måste ha kommit precis rätt i tiden (2001) för att snabbt vinna popularitet.  Själv var jag inne i min ”dark age” men min lillebror (som växt upp med He-Man och Sega TV-spel) var i precis rätt ålder. Det lilla jag då uppfattade om Bionicle var massa överdimensionerade vapen på figurerna och våldsamma Bioniclefilmer. Våldsamheter har naturligtvis präglat vår historia och vapen förekommer inom Lego även i tema som pirater, vilda västern och riddare, men med den skillnaden att det faktiskt utgör en del av vår historia.

Bionicle har ett eget sätt att byggas på, där delarna bara passar till varandra och är alltså ”off system” (utan studs). Detta bidrog till att ytterligare dra ner intresset från min sida så nej, Bionicle var inget för mig, då. Däremot har det i efterhand intresserat mig för att det är en stor del av Legos historia och fortfarande har en viss fan-base. Dessutom har själva konstruktionerna av gubbarna lagt grunden för alla efterföljande byggbara gubbar. Ben-10 kom 2010 med 6 set och Super Heroes kom 2012 med 6 set. Med temat Star Wars byggbara figurer 2015-2018 med 32 set har Lego fulländat konceptet och figurerna blev väldigt estetiska, http://www.bricksway.com/?page_id=652

Under åren 2004-2006 experimenterade Lego med en serie byggbara anatomiska figurer In System (med knoppar) i temat Castle med serien Knights Kingdom II. En mängd nya specialbitar krävdes och byggen blev mer av en misslyckad hybrid mellan de två världarna. Lekbarheten var dålig och vissa bitar lossnade lätt.

Om vi sätter Bionicles i ett större sammanhang kanske en inspirationskälla var He-Man, en fiktiv rollfigur i berättelserna He-Man and the Masters of the Universe. Figurens namn kommer från ordet he-man på engelska, som används för att beskriva en stark och manlig figur. He-Man och hans vänner försvarar planeten Eternia och Castle Grayskull från Skeletor.[2]Den första actionfiguren släpptes 1981 av Mattel och använde förutom sitt magiska svärd även en stridsyxa och en sköld. Populariteten för He-man gick upp och ner under åren och avslutades 2009 med en nyutgåvan av actionfigurerna under namnet Masters of the Universe Classics, främst riktad till samlare. (wikipedia).

Populariteten bakom He-Man förklaras av att det sedan 1979 finns en överenskommelse mellan Barnmiljörådet och leksaksbranschen om att leksaker som har militär anknytning till krig inte får säljas i Sverige. Fiktiva He-Man omfattades alltså inte av förbudet och med konkurrensen från autentiska stridsvagnar och infanterister ur vägen var framgången ett faktum. En politisk motion till riksdagen om att stoppa He-Man och motsvarande kom så småningom, ”om att stoppa leksaker och spel där det råa våldet är huvudsaken, som trivialiserar dödande och krig och som skapar nya aggressioner hos barnen” (1988/89:L718)

Bionicle producerades fram till 2016 med totalt 455 set. Utav dessa 455 listade set är ett antal samma bygge med samma setnummer men listas på Bricklink som två olika beroende på vissa tillägg till seten. Utan att räkna på dessa ”dubletter” exakt, är en levnadstid för en serie på 15 år och nästan 400 unika set respektingivande. Som jämförelse kan nämnas Ninjago som efter bara ett par år lades ner men efter upprop bland fansen återupptogs igen och då fick status ”evergreen”, dvs serien fortsätter utan slutdatum.

År 2010 lanserade Lego det som var tänkt som en ersättare för Bionicle, nämligen Hero Factory. Figurerna var byggbara och anatomiska liknande Bionicle men storyn mer städad, hjältar byggda i en fabrik. Satsningen floppade med endast 108 utgivna set och lades ner 2014. En hel generation av Bionicle-fans krävde tillbaka sina egna förkämpar och serien fick efter snedsprånget ett nytt liv fram till och med 2016. Från 2005 kompletterades serien med Bionicle minifigurer som initialt var helgjutna men senare byggdes ihop av ett par lösa element. En idé som senare återkom i Hero Factory.

Svagheten med Bionicle var att bitarna lätt gick sönder i lederna där kullederna skulle fästa. Framtiden får utvisa om det blir en ny generation som kommer leka med Bionicle, baserat på GWPsetet som hyllar serien byggt ”in system”. Avstår själv kvalificerat köp för denna GWP då beloppet på 1250 kr endast gäller utvalda serier som t.ex. Friends och City. Om jag t.ex köper Ninjago 71786 Zanes isdrake för 1299 för att få gåvan, har den kostat exakt 423 kr 8mellanskillnaden) jämfört med att köpa Ninjagosetet från t.ex Toyspace för 876 kr. Själva GWPn är naturligtvis, förstå mig rätt, två söta byggen In System. Designen känns som en naturlig vidareutveckling av figurerna i Mixel-seten från 2014-2016.

Lego City nyhet januari.

”Ge barns brandkårslekar en extra gnista med LEGO® City Brandchefens bil (60374). Denna funktionsrika leksaksbrandbil har ett avtagbart kontrollcenter, en branddrönare och en markdrönare. Barn kan spruta olika delar från bilen och branddrönaren för att låtsas bekämpa elden med vatten eller skum. Lägg bara till stads- och skogsbrandsmiljöerna och de 3 minifigurerna för timmar av actionfyllda brandbekämpningslekar!” Listpris 699 kr. 486 bitar (varav en hare). Tre minifigurer.

Technic nyhet januari.

Lastbil med tippflak, grusabil eller ”dump truck” men inte dumper, även om det är en korrekt direktöversättning. ”En introduktion till teknikens värld – LEGO® Technic byggset innehåller modeller med realistiska rörelser och mekanismer som introducerar unga LEGO byggare till teknikens värld.” Set 42147 med 177 delar. listpris 120 kr.

501’st skjuter skarpt

Clone Wars refereras till i Star Wars IV A New Hope som något stort men avlägset. Obi-Wan Kenobi nämner att han stred tillsammans med Lukes pappa Anakin Skywalker. Luke (som adopterats bort som nyfödd) blir exalterad och vill höra berättelser om sin far och Klonkrigen, vilket ignoreras av Kenobi. Under Klonkrigen, precis som i riktiga krig, blir vissa förband särskilt omtalade och beryktade, så som 501’st. Senaste setet 75345 (som sålde slut på Legos hemsida redan första veckan och på Amazon därefter) innehåller fyra nya kloner (fas 2) just från 501’st och en artillerikanon.

Artilleri beskrivs av min lokala dagstidning Helsingborgs Dagblad (med anledning av kriget i Ukraina) som ”samlingsnamn för tyngre eldvapen. Artilleri används för att skjuta indirekt eld, vilket betyder att man skjuter mot mål som inte går att se. Kanoner, raketer och granatkastare är exempel på artilleri.” Artilleripjäs benämns själva kanonen, som ofta grupperas tillsammans med flera, och då kallas ett batteri. (Ett batteri består ofta av flera celler, därav referensen). Ofta har båda sidor i ett krig tillgång till artilleri eller flygunderstöd vilket innebär att så snart avfyrningsplatsen är lokaliserad kommer moteld att avfyras. Därför är det viktigt att snabbt kunna omgruppera, dvs att kunna flytta sig. Artillerilokaliseringsradargrupper tolkar granatbanorna från fiendens artilleri. De räknar ut var granaten har skjutits ifrån och var den kommer landa. 

Eldledningsgrupp
Som eldledningssoldat/officer lokaliserar, identifierar och mäter du in mål för att kunna bekämpa dem med artilleri. Du ger eldorder till artillerienheterna. Du leder in artillerield mot de upptäckta målen. Med hjälp av observationsinstrumenten mäter du avstånd, vinklar, och hastighet.

Pjäsgrupp
En artillerisoldat förser och laddar ammunition till artilleripjäsen eller är operatör/skytt på kanonsystemet. En artilleriofficer ansvar över personal och materiel såväl som för de uppgifter som ska lösas. Officeren håller också i utbildningen för soldaterna.

Intressant teknik är brackets som omger en spring shooter.

Motsatsen är fasta kanoner eller motsvarande som försvarslinje för att stoppa fientligt anfall. Då är man i motsats till mobil i stället ofta skyddad för anfall genom förskansning (nergrävd eller insprängd i berg). 501st

TIE-familjen har fått en ny ”bomber”.

Vissa modeller släpps på nytt oftare än andra. Populariteten styr naturligtvis detta där vi oftare ser TIE-fighters och X-wing fighters. Därför är det extra roligt att det i år kom en TIE-bomber. Själv ”hoppade jag på Lego Star Wars-tåget” 2006 med just X-wing fighter och köpte under de närmst kommande åren företrädelsevis rebellskepp. Senast det släpptes en TIE-bomber var för 20 år sedan, dvs 2003, med 225 delar och 1 minifigur. Setnumret var 4479 och bygget var i svart och blått, precis som alla TIE-skepp från Imperiet tidigare. George Lucas ursprungliga grafiska idé för Imperiet var nämligen svart och blått (utöver grått då). Fler bilder TIE

Processen för att ta fram ett Legoset brukar sägas vara två år. För att Lego skall vara i fas med premiären av en viss film får designteamet tidigt tillgång till ritningar på skeppen från filmbolaget. När inspelningarna av första Star Wars-filmen började uppdagades det fatala misstaget i att använda blått i skeppen när trickfilmning skedde mot blå bakgrund. Vid friläggning av blåa färgkanalen försvann också delar av skeppen. Designen ändrades snabbt i filmvärlden om till svart och grått, men i Legovärlden var TIE-skeppen svart och blåa fram till och med utgivningen av Tie Interceptor, 2006. Kolla på 7181 TIE Interceptor – UCS på klosskollen. (Idag används en gräll grön färg för trickfilmning). Fler bilder TIE

Ett bombflyg, eller för all del en TIE-bomber flyger ofta tillsammans med andra för att effektivt bambardera en större yta, en så kallad bombmatta. Man kan säga att bombflyg jobbar ungefär som artilleriet, tillsammans släppa en massa bomber över fienden och sedan sticka. Årets TIE-bomber har setnr 75347 och säljs från Lego för 849 kr. Setet innehåller 625 bitar och minifigurerna; pilot, Darth Vader, viceamiral Rae Sloane och en byggbar Gonkdroid. TIE-bombern är gedigen, detaljrik och är rekommenderad från 9 år. Jag skulle gärna köpt två, men det finns så mycket annat Lego som intresserar mig. Får väl säga att Lego konkurrerar med sig själv. Setet sålde slut på Lego efter första veckan.
Se fler bilder här.

Blåljus

Nu har man lyckats att bygga upp en egen variant av Lego city moc modell svenska, brittiska och Skandinaviska Mini polisbuss van. Av märket Mercedes-Benz sprinter Mini bus van. Här kommer då några av mina egna byggen dem som jag har gjort med Lego city set bitarna. Oftast brukar dom här användas vid poliskravallerna i Sverige. En av modellerna är baserad på 4431. (Text & bild: Jesper Rydhög.)

LEGO som investering!

Känslan av att sälja vidare ett Legoset kan vara lika blandad som Askungens tankar om balen; fruktansvärt långtråkig, dötrist och tråkig och.. och.. alldeles underbar. Själv har jag upplevt båda. När kapitalet sinade tvingades jag sälja Lego till förlust, priser under vad jag själv gett. Det var dötrist. Jag köper själv inte Lego för att investera i sig, men ibland har jag sålt någon för mig ointressant, men för andra värdefull minifigur. Sålde till exempel Deadpool för 200-300 kr för några år sedan, och gick med vinst. Den känslan var alldeles underbar. Lego är idag mer populärt än någonsin tidigare. Den vuxna köpstarka kundgruppen har stadigt växt liksom storleken på seten och prislappen med det. Men hur ser framtiden ut för värdet på Legoset i framtiden?

Marknadsvärde är det pris en köpare är beredd att betala just idag. Faktorer som styr värdet på Lego är bland annat efterfrågan och tillgången, inflationen och en förväntan om en framtida värdeökning. Med inflation menas vanligtvis att penningvärdet minskar. Inflation kan också uppstå om importvarorna stiger i pris. Ett exempel är om oljepriset höjs, då blir transporter och mycket annat dyrare, företagen kompenserar detta med högre priser.

Värdet på Lego har fram till nu i stort set bara stigit och stigit. Historiskt set kommer allt som ökar i pris nå en kulmen när värdet inte ökar längre. Oavsett världsekonomin så kan det till exempel ske när Legomarknaden är mättad, dvs när ingen längre har lust att köpa mer Lego. Har redan allt, har inte längre någon plats att ha mer lego på o.s.v. En annan viktig faktor är intresset och populariteten för Lego. Förr eller senare kommer intresset att minska. Filatelister idag t.ex. sitter med sina stora frimärksamlingar och får de inte sålda p.g.a att ingen bryr sig om frimärke längre.

Med detta sagt känns Lego som en osäker investering, men gör du det ändå, gör som Fredrik på Klosskollen tipsar om, att bara investera med pengar du kan avvara.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.