Bricksway Magazine nr 8/nr 1 dec & jan.

Välkomna till ett fullspäckat dubbelnummer!

Sällan har väl en gammal bil, Ecto-1 från 1984 blivit så aktuell som i Ghostbusters: Afterlife 2021. När en ensamstående mamma och hennes två barn anländer till en liten småstad börjar de upptäcka sin koppling till de ursprungliga Ghostbusters och det hemliga arv som deras farfar lämnade efter sig. Filmen hade premiär 18:e november.

Ghostbusters ECTO-1 set nr 10274, från 2020, antal bitar 2352, pris 2299 kr är en Creator Expert 18+ modell. Ectomobile, eller bara Ecto-1 baseras på en 1959 Cadillac ambulans från General Motors.

HARRY POTTER 20-årsjubileum!

Mitt egna ikoniska arrangemang* till 20-års jubileet av Harry Potter film och Lego, efter boken av J K Rowlings från 1997. *(Inspirerat av 76391 Hogwarts ikoner – samlarutgåva 2799 kr.)

Harry Potter och De Vises Sten, 2001. En resumé

Rädsla för det magiska, okända gör att Harry Potters fosterfamilj Dursley’s låter Harry leva i en lögn om sin sanna bakgrund och under förfärliga omständigheter. Historien börjar det året Harry skall fylla 11 år och fosterbrodern Dudley skall börja på fina skolan Caveat (smeltings) Smeltonia. Elaka fostermodern Petunia, som tar alla tillfällen i akt att trycka ner Harry, berättar hånfullt att Harry å sin sida skall börja på den sämre, kommunala skolan, dessutom ”utklädd” i Dudleys gamla avlagda, alldeles för stora skoluniform. För Harry finns dock andra planer. Antagningsbeskeden till en annan skola kommer i ökad mängd var gång fosterpappan Vernon skadeglad förstör dom. Till sist blir huset på Private Drive 4 så brevbombat att han blir galen och tvingar hela familjen gömma sig på hemlig ort. Detta till trots hittar Hagrid Rubeus från skolan dit för att hämta Harry och sanningen kommer fram. Harrys föräldrar Lilly och James blev mördade av en riktigt ond trollkarl men Harry, inte äldre än bebis överlever mordförsöket. Han är ”barnet som överlevde”, har trollkarlsblod i sig och är en självklar elev på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Hogwarts Gryffindor Dorms set nr 40452, 140 bitar & 2 minifigurer samt Hermione’s Study Desk polybag set 30392, 27 bitar och en minifigur, båda från 2021.

I den alternativa världen, i Diagongränden, introduceras Harry i trollkarlsvärlden på ett fiffigt sätt när Hagrid visar och berättar om allt magiskt de passerar längs köpmansgatan. I Gringotts bank får vi en första glimt av det lilla föremål som visar sig bära på en stark magiska kraft. På stationen på väg till skolan träffar Harry blivande bästisen Ron Weasley. I ett moln av rök sätter sig det magnifika röda ångloket Hogwartsexpressen i rörelse och solen glänser i de lika röda vagnarna. Resan går genom ett böljande landskap. På tåget träffar pojkarna Hermoni Granger och när alla kommit fram till skolan har det blivit kväll. Draco Malfoy med sin självsäkra översittarattityd klankar ner på Harrys nyvunna vän Ron och försöker direkt värva Harry till sin sida, den fina sidan. Harry låter sig dock inte överrumplas av den oväntade frågan utan står upp för sig och Ron mot översittaren och rikemanssonen Draco. Genom hela serien är klyftorna och motsättningarna mellan dom ”fina”, renrasiga rika familjerna och övriga källa till stridigheter. Harry har härmed valt sida, att stå upp för det som är rätt, men samtidigt fått mäktiga ovänner, Malfoyfamiljen och hela elevhemmet Slytherin. De tre nyfunna vännerna placeras i samma elevhem, Gryffindor.

Hogwarts ögonblick: Lektion i trollformellära set 76385 244 bitar, 3 minifigurer, 399 kr.
Se även Hogwarts Moment.

Nyheten om att det var inbrott av onda trollkarlar eller häxor på Gringotts bank når eleverna via dagstidning the Daily Prophet. Inbrottet var i samma bankvalv som Hagrid varit i tillsammans med Harry, som genast blir misstänksam. Under tiden fortsätter spydigheterna från Draco och hans gäng mot vännerna. En nyckfull rörlig trappa gör att dom hamnar i den förbjudna korridoren på tredje våningen. Rädslan för den skräckfulle vaktmästaren Filch driver barnen motvilligt längre in i korridoren och gömma sig för honom i ett rum som inte var menat att dom skulle hitta. Hermoni har huvudet på skaft och noterade luckan i golvet innan de störtade ut därifrån. (Fluffy). Hånad för sin iver och framgång isolerar sig plugghästen Hermioni på sitt rum under kvällen. Samtidigt kommer proffesor Quirell, lärare i försvar mot svartkonst springande till stora salen och varnar för att ett troll har tagit sig in på skolan. Dumbledore, skolans vise rektor styr upp tumultet som uppstår när panik bryter ut bland de 400 hundra eleverna när han låter dom föras i säkerhet. Vännerna kommer i vägen för det, lite osmarta men våldsamma trollet, som är nära att krossa dom alla tre. Harry låter sig inte luras utan förstår att trollatacken var en skenmanöver. Misstankarna riktas mot Snape, skolans stränga professor i trolldomslära, tillika ansvarig för elevhemmet Slytherin.

Luckan i golvet som Fluffy vaktar leder ner till våningen med växten djävulssnara, som precis som namnet antyder vill strypa dig. Den här kombinationen består av set 76387 och 40452.

Dessa misstankar förstärks när Hermoni ser Snape uttala en besvärjelse mot Harry under spelet Quiddich, som nära på blir Harrys död. Hagrid försäger sig konstant och avslöjar att det som göms på skolan tillhör Nicolas Flamel. Över jullovet stannar Harry och Ron kvar på skolan medan de flesta elever hem. På egen hand försöker Harry finna svaret på vem Nicolas är men utan framgång. Osynlig bakom sin julklapp osynlighetsmanteln, bevittnar han en enskild konversation mellan Snape och Quirrel. Harry hittar ”Mördspegeln” och förblindas av dess magiska kraft. Den visar hjärtats allra djupaste och mest innerliga längtan. I Harrys fall sina mördade föräldrar han så tidigt rycktes ifrån. Vårterminen börjar och snön smälter från Hogwarts skolgårdar. Hermioni löser gåten kring Nicolas, som den ende kände tillverkare av De vises sten. ”De vises sten är legendarisk och har ofantliga krafter. Den förvandlar all metall till guld och kan göra människor odödliga.” Den ena insikten leder till den andra och barnen förstår att den trehövdade hunden Fluffy i den förbjudna korridoren på tredje våningen vaktar De vises sten. Godtrogne Hagrid, som pratar bredvid mun, har avslöjat svagheterna med Fluffy för den onda sidan, och De vises sten är oskyddad. Barnen slår larm men avfärdas och som sista utväg smyger dom själva i väg för att rädda stenen.

De nya seten till Harry Potter är modulära och kan flyttas runt. På så vis kan man bygga sitt eget Hogwarts efter tillgång, tycke och smak. Hogwarts™: Mötet med Fluffy 76387 består av fem moduler.

Flera utmaningar kantar deras väg och som sista hinder ställs dom inför ett parti trollkarlsschack med liven som insats. Ron får till sist chans att visa sig användbar när han med fast hand spelar deras parti. Det ser mörkt ut för dom men i ett sista drag offrar sig Ron och Harry kan göra motståndaren schackmatt. Ensam tar han sig vidare och i en sista uppgörelse om De vises sten ställs han inför en kamp på liv och död med en försvagad men hämndlysten Voldemort.

CITY: Brandkårsenhet 60282

Fire Command Unit, 359 bitar, 4 minifigurer, pris 699 kr. Från 2021.

”En cool leksaksbrandbil med fungerande skylift, vetenskapslabb med stapelbara LEGO® flammor, plus karaktärerna Bob, Feldman och brandkårsroboten Toastie från LEGO City tv-serien.”

SCALA, månadens retro!

Caroline in Red Dress, set 3103, år 1998.

Månadens GWP*, Gåva vid köp! (*gift with purchase)

Utgiven 2021, 113 bitar och över otroliga 20 olika färger. Rekord i regnbågsbygge?

LEGO vill att vi skall bygga efter fri fantasi med klossar vi har hemma. Då kan det bli hur roligt som helst. Detta är en form av kampanj att bemöta kritiken om att Lego säljer statiska modeller som byggs och sen blir stående. Det hela började för ca ett år sedan under vinjetten ”Rebuild the World” och bland annat en fräck video producerades. Inte mycket hände efter det förrän det första officiella setet i höstas kom som GWP samtidigt med en ny video. Att det skulle bli en 3i1 av detta bygget må ligga i sakens natur men alternativbyggena är gräsliga. A-modellen, flygande bilen, är däremot ett stabilt bygge. Sonen hade dock synpunkter på det där med vingar på en bil, så vi byggde om den lite. Med det har vi väl samtidigt styrkt hela idén bakom kampanjen, bygg som du vill…

Månadens minifigur(er)

Det marina temat skall få oss att associera till Steamboat Willie, set 21317 från 2019. Dessa figurerna är från Collectible Minifigures Disney series 2 från samma år.

Musse Pigg, pigg för sin ålder… Musse Pigg (engelska: Mickey Mouse, ”Mickey Mus”) är en tecknad figur skapad av Walt Disney 1928. Musse Pigg som Ångbåtskalle (Steamboat Willie) är den första Musse Pigg-filmen som släpptes för allmänheten. 1930 blev Musse Pigg också en seriefigur, då tecknad av Ub Iwerks. Mimmi är flickvän till Musse Pigg och bor i ett eget hus i Ankeborg. Musse umgås flitigt med vännerna Långben och Kalle Anka samt brorsönerna Teddi och Freddi. 2018 fyllde Musse och Mimmi 90 år! (Fakta Wikipedia)

LEGOUTSTÄLLNING. Äntligen i fysisk form.

Per-Olof hade för utställningen byggt en alpin skidanläggning med tillhörande sportshop och sjukstuga. Två set av 60203 Ski Resort utgjorde grunden för bygget. Jag har själv jobbat nära skidpatrullen på en skidanläggning och kört snöskoter. Det är en speciell känsla! Foto: Ingela Rhodin

Över 30 utställare från föreningen Swebrick ställde ut sina byggen under Kloss på Kloss i Hässleholm 20-21/11 -21. Utställningen var efterlängtad pga att den tidigare fått ställas in på grund av Coronarestriktioner. Dagen efter utställningen infördes igen nya restriktioner för publika event!

Månadens Technic!

Race Kart set nr 42048, år 2016, 345 bitar.

The Batwing: The Joker’s Aerial Assault

”Jag jobbar bara med svart, och ibland väldigt, väldigt mörkgrått!”
År 2006 hade den första Batman-linjen premiär i Legoklossar. Första vågen bestod av hela sju olika set, nämligen: 7779 The Dragster, 7780 The Batboat, 7781 The Batmobile, 7782 The Batwing, 7783 The Batcave, 7785 Arkham Asylum och 7784 The Batmobile Ultimate Collectors Edition. Serien fick också en andra och tredje våg de två följande åren.
Det som slår en först med dessa tidiga Batman-set är att kartongen är just väldigt svart. Den gula loggan med sitt typsnitt ger också en serietidningslik känsla över det hela. På Batwingens kartong är också loggan och bilden av modellen något upphöjd i relief vilket är en snygg, lyxig detalj.

Set 7782 är ett mycket snyggt set som med sitt stativ displayar väldigt bra i hyllan. Det är också är hyfsat stort med sina 510 bitar och mäter hela 40cm på höjden när den är färdigbyggd. Tre minifigurer ingår i form av Batman i sin grå dräkt, Jokern i lila kostym och ”Draculahår” och så en av Jokerns medhjälpare.  Jokerns accessoarer i form av skämtpistol med Bang-flagga och Joker-spelkort är en snygg detalj som bör nämnas. Jokern har ju faktiskt också ett fordon i detta set nämligen sin helikopter.  Ett ganska enkelt bygge med bombfunktion (skrattande bomber såklart), kanoner och repestege. Cockpiten är väl inte den snyggaste jag sett men fyller sin funktion med plats för två figurer. Givetvis så pryder den självgode Jokerns ansikte helikopterns sidor med två klistermärken.

Batwingen är ett roligt bygge även om man märker att det är av något äldre datum. Kanske inte riktigt lika snillrika lösningar på funktioner och design som vi är vana vid med dagens Lego, men jag tycker det finns en härlig charm i det lite enklare också. Bygget består till stora delar av ving-bitar (wedges), plates och större slopes som snyggt smälter samman till en ganska slimmad, spetsig farkost. Hytten har plats till en figur men har även plats för några vapen i fronten.  Bakom hytten finns en kanon med en gigantisk projektil som avfyras när man viker upp hela bakstycket. Man kan också fälla upp de bakre vingarna till attack-mode och då visar sig ytterligare missiler som skjuts fram med hjälp av spakar på undersidan.

Stativet är ett enkelt bygge med en tjock basplatta och technic-bitar som håller Batwingen på plats men inte mer. Stegen gör dock att det ser lite bättre ut och får lite mer lekvärde. Och på tal om svart så bör också nämnas att beskrivningen är väldigt svart den med och blir därför ganska svårtydd. Summa sumarum så är 7782 ett snyggt set med väldigt fina figurer och ett roligt bygge. Högt lekvärde med de roliga funktionerna och det är en i bra storlek, kanske lite för stort i och för sig för de lite yngre barnen. Har man dessutom Batcaven i samma serie så kan man koppla ihop stativet med grottans basplattor om man vill.
Batwing: Text och bild Martin Blad.

Månadens blåljus

Här är en ovanlig gammal svensk brandbil. En grön Volkswagen minivan som har stått i Marieholms brandstation utanför Eslöv och har även varit stationerad i Eslöv med. Årsmodell på den gamla gröna brandbilen är från 1971.

Månadens blåljus: Jesper Rydhög.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2021 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt.

Bricksway Magazine Mars & April

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är magazin-1-1-1024x748.jpg

Varmt välkommen till första publiceringen av samlade reportage under vinjetten Bricksway Magazin. Jag väljer att kallade det för betaversion, för det är precis vad det är, ett första utkast till att likna befintliga Magasin. Legovärlden är stor och spänner över många områden och epoker. Ensam är det orimligt att hantera allt som hänt och producerats i företagets namn, men med varandras hjälp vill vi inom team Bricksway göra vårt bästa att omfamna i alla fall en smakfull bit av kakan.

Jeep Wrangler 42122 Technic

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är P1020544w.jpg

Jeep Wranglers modell Rubicon Recon i Lego tilltalar på många sätt, eller egentligen på alla sätt. Gillar proportionerna och färgskalan främst. Storleksmässigt är den i samma skala som Chevrolet Corvette från 2019. Fjädringen är rejäl, precis som det förväntas på en terrängbil liksom fungerande vinsch. Motorhuven är öppningsbar, grillen byggs av tryckta bitar och modellen har fungerande styrning. I jämförelse med Corvetten har rörlig motor fått ge vika för övriga detaljer vilket i alla fall jag kan leva med.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_2885w.jpg
WIP (Work In Progress) Halvvägs in i bygget.

Att fritt köra i terräng i Sverige är förbjudet så nyttan av att äga en riktig version är väl tveksam men tillverkarens beskrivning låter i alla fall lockande; Jeep Wranglers Rubicon Recon har bättre 4×4-kapacitet och skydd mot den svåraste terrängen, tack vare en uppgraderad framaxel, förbättrade tröskelskydd och extra kraftiga gjutna differentialkåpor. Jeep®Wrangler Rubicon Recon är den perfekta bilen för de mest fanatiska offroad-entusiasterna som gillar att anta de tuffaste utmaningarna i terrängen.
Jeep Wrangler är en av nära 20 publicerade Technicmodeller på Bricksway.

Remote Controlled Road Crossing 7866

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image00001w.jpeg

Detta set är ganska enkelt i sin utformning då det är byggt på en rak vägplatta och består av en röd byggnad som är ett slags kontrolltorn för järnvägsövergången. I tornet jobbar en minifigur som är en klassisk tågarbetare med blå jobboverall och röd keps. Figuren har självklart det klassiska smiley-ansiktet som ju var det enda man hade att tillgå vid denna tid. Sen har vi själva övergången som består av räls med strömskenor i mitten, två motordrivna bommar och fyra grå 4×8 rampbitar för en smidig överfart med bilen. Och så har vi också de på var sin sida blinkande varningsskyltarna. 7866 innehåller egentligen inte så många bitar (189 st) men av de bitar som väl ingår så är många tämligen avancerade och special-tillverkade (och dyra) för just tåglego. Här har du tex två motorer för att höja och sänka bommarna. Fjärrkontroll och kablar för att styra motorerna till bommarna och för att få signalerna att börja blinka.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image00010w.jpeg
Röda 12-voltslampor med sin elektriska blinkenhet för signalerna och tågövergångsskyltar är unika för detta set. 

För att få 7866 att fungera så behöver man koppla den till transformatorn 7864, samma som man använder för att få ström sin tågbana. På sidan av tranformatorn så finns det två kontakter där du klickar i fjärrkontrollen till järnvägsövergången och på andras sidan av fjärren sitter där likadana kontakter. På så sätt kan du seriekoppla flera kontroller på rad såsom tågväxlar, stoppsignaler etc. Text & bild: Martin Blad.

Star Wars AT-ST

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_2931w-1.jpg
Till denna version saknas dedikerad AT-ST-pilot.

AT-ST (All Terrain Scout Transport) eller Scout Walker från Imperiet. Modellen blev välkänd från slaget om Endor, där denna Legoversion ingår i sett 8038 från 2009. Tvåbenta gångare från Star Wars-världen gör sig bra som Legomodeller och har släppts i ett 10-tal versioner i allt från polybags till en stor UCS (Ultimate Collector Series) år 2006. Senaste från TV-serien The Mandalorien 2019. Fler bilder här.

Tips

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_2937w.jpg
Så här har jag byggt fundamentet till AT-STn.

BLÅLJUSFAMILJEN

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_1278.jpg

Blåljusfamiljen är ett samlingsnamn för främst ambulans, polis och räddningstjänst. Blåljusfordon finns även bl.a. inom tull och trafikledning (spårväg) och i en vidare bemärkelse kan även bärgningsfordon räknas hit (vägens hjältar). Modifiering av officiella modeller kan göra vilket fordon som helst till brandbil. Här är en version av brandbilsentusiasten Jesper Rydhög, baserad på en verklig förlaga. Kapellet är i vattenavvisande tyg och är sytt av Jespers mamma. Bilden är skapad ”on location” där bilen är uppställd framför en verklig brasa.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_1286w.jpg
Under kapellet finns släckutrustning.

City

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20210114_134729w.jpg

– Vore nog klokast att stanna i bilen… Safari Off-roader, 157 delar och 2 minifigurer från 2020. Utöver den snygga safariterrängbilen är lejonhonan den åtråvärda detaljen i setet, som blir månadens Cityset och får avsluta Bricksways första månadspublicering. Detta set med nummer 60267 var ett ”must have” från min sida och verkar vara en doldis i butikerna. Jag köpte mitt från Legos hemsida. Efter fotograferingen såg jag att min son som hjälpt till med monteringen av hjulen vänt fälgarna på motsatt håll mot beskrivningen, men det bjuder jag på. Summa summarum, vill du verkligen ha ett set, köp det medan det finns.

Bricksway (c)2021
Redaktör Per-Olof Rhodin (text/foto, där inget annat anges)

Redaktören filosoferar

Upplägget med månadspublicering fortsätter, nu med nummer två. Nackdelen är att det dröjer mellan inläggen men fördelarna förväntas överväga, rejäl läsning när det väl publiceras. I en allt högre produktionstakt från TLG (The Lego Group) av stora, dyra och otroligt tilltalande modeller för vuxna är det på sin plats att ibland stanna upp och reflektera över sin Legorelation. Jag har redan tidigare sagt att jag är ”gift med Lego” och syftar då på att Lego är en stor del av mitt liv, en livsstil faktiskt. Reflektionen går ut på att nyktert se på sin relation till Legot och djupa frågor såsom varför och till vilket pris har jag den relation jag har till de danska plastbitarna? På första frågan svara jag sunt att så länge legot ger mig något tillbaka, en tillfredsställelse, fortsätter jag. När det handlar om att investera i ett nytt legoset behöver jag antingen tycka det är snyggt, utmanande eller innehålla intressanta bitar. Den andra frågan är den klassiska triaden, tid, plats & pengar. Denna triad blir extra viktig för den som har andra att ta hänsyn till, dvs till vilket pris i en relation ”kostar” mitt intresse. Blir relationen lidande för att jag tex tillbringar all min tid med legot? Ja, det blir den naturligtvis om du tillbringar all din tid med legot. Balans är svaret på samtliga frågor och själv försöker jag förlägga legotiden när frun ändå jobbar och jag väljer i stället bort mycket TV-tid. Detta valet underlättas naturligtvis av att jag är totalt ointresserad av fotboll och hockey. Vad väljer Du bort?…

CITY

Basplattan har jag lagt till själv.

Lego fortsätter spegla sin samtid med elbil och laddstation i Citysetet 60257 från 2020. Service Station innehåller 338 delar och 4 minifigurer. Den verkar vara slut på LEGO S@H redan och det är antagligen en Coronaeffekt. Setet har varit på rea från och till och sålts på Ullared för ett bra pris. Slutligen landade jag ett set jag med och jag köpte det uteslutande för personbilen i 6-wide, ett format som jag kommit att älska, (6 knoppar bred). Minibussen tycker jag är mest pinsam med sin jalusilucka som dörr och en bakända likadan som framsida. Det är inte alltid Legos designers själva är så nöjda med slutprodukten heller på grund av budgeten de har att följa. Kanske blir det en modifiering av densamma…

STAR WARS

Förväntningarna på nya Darth Vader helmet 75304 med 834 bitar för 899 kr tillgänglig på Lego S@H i slutet av april är höga. Serien ”helmets” lanserades 2020 med en tydlig adress till AFOLs med svart box och 18+ ålder i rekommendation. Först ut var en triologi som nu alltså följs upp med denna och Scout Trooper Helmet (75305). Jämfört med byggbara figurerna i SW från tidigare tycker jag generellt att en heltäckande hjälm är lättare att få till snyggt än ett ansikte, där kraven är högre. Att det blir dominans på den mörka sidan får vi bara leva med, rebellerna har ingenting att dölja… Eftersom jag i första hand publicerar egna bilder visar jag här Darth Vader byst 75227.

Snowspeeder – UCS (2nd edition) från år 2017. Setnummer 75144 Ultimate Collector SeriesStar Wars Episode 4/5/6 Innehåller 1695 delar och minifigurerna gunner Will Scotian och pilot Zev Senesca. Första versionen från 2003.

SUPPORTA BRICKSWAY

Bricksway på facebook firar över 700 ”likes” och bricksway.com | Facebook är inkörsport till hemsidan. Namnet Bricksway är tänkt att funka internationellt men sidan är på svenska och kan därför läsas av barn. En stor målgrupp är AFOLs, vuxna legoentusiaster, med sin egen terminologi men interna uttryck förklaras för att förstås av alla. Sidan är helt utan reklam och antagligen unik på sitt sätt. Vi som på vår fritid jobbar med publikationen får ett kvitto på att vi är på rätt spår genom din ”like” på facebook. Dessutom får fler chans att hitta till sidan när vi uppnår 1000 likes, då facebook rankar upp den, så klicka gärna ”like”. Tack!

NYHET

”LEGO® VIDIYO är utformat för att hjälpa barn att släppa loss sin kreativitet och ger dig möjlighet att regissera, producera, uppträda i och dela unika musikvideor i en säker social miljö”

Billund, 26 januari 2021 LEGO Koncernen och Universal Music Group (UMG) har idag presenterat LEGO® VIDIYO, ett lekfullt och innovativt sätt att skapa musikvideor som syftar till att hylla och stärka barns kreativitet och passion för musik. LEGO VIDIYO är ett helt nytt sätt att leka som hjälper barn att drömma stort genom att regissera, producera, uppträda i och dela egna musikvideor med hjälp av låtar från hela världen, inklusive topplistehits från UMG:s enastående artister.

Party Llama BeatBox 43105, Bandmate (43101) & Unicorn DJ BeatBox 43106. 259 kr resp. 59 kr.

LEGO VIDIYO riktar sig till barn i åldrarna 7– 10 år och erbjuder en skyddad miljö där de kan kombinera lek i den fysiska och den digitala världen. Plattformen ger barn chansen att experimentera med lek och musik – en kraftfull kombination som är grundläggande för deras utveckling och utökar deras förmåga att få kontakt med andra människor, känslomässigt och kreativt.

Genom att kombinera ny teknik med LEGO System in Play och musik från många av världens ledande artister inom flera olika genrer erbjuder LEGO VIDIYO en ny, spännande möjlighet för barn att uttrycka sig kreativt. Genom att barnen själva får kontrollen över sina egna musikvideoproduktioner kan de både upptäcka musik och få utlopp för sin passion för musiken i en engagerande, positiv och säker social upplevelse.

Det gäller att ha en plattform som funkar…

PROFILEN

Namn: Martin Blad
Ålder: Nyss fyllda 44 (f:1977)
Yrke: Gitarrpedagog men också musiker med mitt band Lady Luck Combo (när det inte är Pandemi)
Hobby: LEGO

Jag har varit en AFOL sedan 2014 då jag klev ur mina dark ages på riktigt. Det var ett köp av Passagerartåget 60051 till min då 2-åriga son som fick bägaren att rinna över. Det var ju såklart bara ett svepsjäl att köpa ett så pass avancerat set till en tvååring, då jag alltid haft ett gott öga till Lego. Sen gick det snabbt. Blev mycket City i början men kom snart in på modulhusen och skaffade i rask takt de jag kunde få tag på. Efter en tid så blev nostalgin en allt starkare aspekt i mitt Lego-intresse. Då Lego var en så stor del av min barndom på 80-talet så var det väl oundvikligt antar jag. Oturligt nog så hade jag i ett mycket svagt ögonblick sålt hela min bardomssamling några år tidigare, men den skulle jag snart köpa tillbaka med råge.

Jag har en ganska stor Classic-Town uppbyggd i mitt garage bestående av mestadels 80-talsset och utgångspunkten för staden är den omslutande 12-volt tågbanan. 12-voltseran är ju fantastisk då den erbjuder många fjärrstyrda tillbehör såsom växlar, stoppsignaler och bommar, vilka jag såklart alla har inkluderade i min layout. Älskar att stå och pyssla med staden och ändra lite smådetaljer här och där eller kanske bygga en ny vagn till något av tågen. Det finns alltid något att göra i en Legostad men ibland kör jag bara några varv med tågen för att känna lite nostalgi och harmoni. Se Martins topplista över favoritbyggen genom tiderna med mera här.

TECHNIC

”Crawler Crane” har setnummer 9391.

Tiden mellan jul och påsk med fattigfebruari/vabruari brukar kännetecknas av att de Technicset som släpps under perioden är mindre än annars och detta året är inget undan-tag. Därför blir månadens Technicmodell Crawler Crane (Tracked Crane) från år 2012, bestående av 218 delar. Modellen ingår i serien 2inOne där B-modellen är en bulldozer.

RETRO

Set nr 329 Oldtimer och set nr 328 Biplane, båda från 1967.

Tanken är häftig att en legomodell som är över 50 år kallades gammal redan när den släpptes, Antique Car, med 111 bitar. Dubbeldäckaren ”biplane” består av 44 delar. Dom gråa däcken förekommer i ett färre antal set är dito svarta. Båda modellerna har grått som original men har getts ut med svarta däck som alternativ enligt Bricklink, såsom flygplanet har.

BLÅLJUSFAMILJEN

Foto: Jesper Rydhög

Blåljusfamiljen är ett samlingsnamn för främst ambulans, polis och räddningstjänst. Blåljusfordon finns även bl.a. inom tull och trafikledning (spårväg) och i en vidare bemärkelse kan även bärgningsfordon räknas hit (vägens hjältar). Modifiering av officiella modeller kan göra vilket fordon som helst till brandbil. Här är en version av brandbils-entusiasten Jesper Rydhög, baserad på City set nr 60276, Polisens fångtransport.

ROCKA SOCKORNA

Regnbågsbygge, en mänsklig rättighet.

I mars inföll världsdagen för Downs syndrom. Bricksway står för samhällsengagemang och tar ställning. ”Att rocka sockorna är enkelt! Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. FN har utlyst den 21/3 till Världsdagen för Downs syndrom. Svenska Downföreningen tror på alla människors potential och lika värde. Med rätt förutsättningar i form av stöd från ett upplyst och engagerat samhälle kan personer med Downs Syndrom leva fullvärdiga liv och bidra till samhällets utveckling.” svenskadownforeningen.se

TILL SIST …en hälsning

Kära vänner!
I nästan 11-års tid har vi gjort Sverige lite mer LEGO-roligt! Men allt har sin tid. Vi har valt att lägga ner projektet Klossbutiken.se och vill passa på att tacka er alla fina kunder som förgyllt vår tid i vår fysiska butik & online. Klossfestivalen kommer att leva vidare, men det blir efter att pandemin är under kontroll. Tack för allt! Vi älskar er! 

Bricksway (c)2021
Redaktör Per-Olof Rhodin (text/foto, där inget annat anges) (allt material skyddat av upphovsrätt)

Profilen: Martin Blad

Namn: Martin Blad

Ålder: Nyss fyllda 44 (f:1977)

Yrke: Gitarrpedagog men också musiker med mitt band Lady Luck Combo (när det inte är Pandemi)

Hobby: LEGO

Jag har varit en AFOL sedan 2014 då jag klev ur mina dark ages på riktigt. Det var ett köp av Passagerartåget 60051 till min då 2-åriga son som fick bägaren att rinna över. Det var ju såklart bara ett svepsjäl att köpa ett så pass avancerat set till en tvååring, då jag alltid haft ett gott öga till Lego. Hade även tjuvstartat några år tidigare genom att ge min då väldigt unga dotter både en TIE-Fighter, City-hamnen och diverse Friends-set.

Sen gick det snabbt. Blev mycket City i början men kom snart in på modulhusen och skaffade i rask takt de jag kunde få tag på. Pet Shop, Palace Cinema, Parisian Restaurant, Fire Brigade, Town Hall, etc… sen hade man en en ganska lång gata till slut. Tyckte det var så vansinnigt roligt att skapa en stor legostad i källaren.

Efter en tid så blev nostalgin en allt starkare aspekt i mitt Lego-intresse. Då Lego var en så stor del av min barndom på 80-talet så var det väl oundvikligt antar jag. Oturligt nog så hade jag i ett mycket svagt ögonblick sålt hela min bardomssamling några år tidigare, men den skulle jag snart köpa tillbaka med råge.

Så sedan ett par år så är det alltså vintage-legot som är kärnan i mitt samlande och jag blir alltmer kräsen vad gäller skick och originalitet. Köper sällan ett 80-tals set nuförtiden om inte det är komplett med sin kartong och har tidstypiska bitar. Ofta köper jag set jag redan har enbart för att komma åt kartongen till just det setet, så får jag sälja av dubletten senare.

Jag har en ganska stor Classic-Town uppbyggd i mitt garage bestående av mestadels 80-talsset och utgångspunkten för staden är den omslutande 12-volt tågbanan. 12-voltseran är ju fantastisk då den erbjuder många fjärrstyrda tillbehör såsom växlar, stoppsignaler och bommar, vilka jag såklart alla har inkluderade i min layout. Älskar att stå och pyssla med staden och ändra lite smådetaljer här och där eller kanske bygga en ny vagn till något av tågen. Det finns alltid något att göra i en Legostad men ibland kör jag bara några varv med tågen för att känna lite nostalgi och harmoni.

Köper fortfarande moderna set givetvis och då är det framförallt de mer fantasifulla skapelserna som lockar mig mest. Som exempel så gillar jag skarpt roliga byggen som Lego Movie-seten och Ninjago City, medan Tower Bridge och Saturn V var ökentorra tråkbyggen enligt mig. Avslutar med en liten topplista över mina favoritbyggen genom tiderna:

Moderna set:
1. Metalbeards Sea Cow
2. Ninjago City
3. Welcome To Apocalypseburg

Vintage set:
1. 375 Yellow Castle
2. 924 Space Cruiser
3. 1592 Town Square Castle Scene

Set 1592 som jag håller på bilden är ett mycket speciellt inslag i min samling. Dels tycker jag det är ett otroligt snyggt set som ser ståtligt ut i en Classic Town, dels är det fantastiskt kul att bygga med sitt fina korsvirkeshus, borgvägg och många väldigt fina figurer och hästar. Setet är ganska ovanligt då det är ett så kallat ”promotional set” från 1980. Det gavs bl.a ut som reklam för frukostflingan Weetabix då man skulle samla kuponger från deras kartonger och skicka in för att kunna få setet. Det gavs ut i två olika versioner beroende på vilket land det rörde sig om. I Nederländerna hade setet en Holländsk flagga och i Storbritannien en engelsk och som synes på bilden är det den brittiska versionen som jag äger. Setet har även sålts i Tyskland, Canada och Japan under brittisk flagg men i Sverige verkar det som vi gick miste om det helt. Ganska många klistermärken i detta set vilket gör det extra speciellt tex så har några figurer märken och tryck till sina torsos, vilket gör dem helt unika för detta set. På riddarna så kan man också se en tidig version av lejonemblemet som skulle senare dyka upp i Lion Knights-serien 1984.

Foto: Per-Olof Rhodin (c)2021.

CORONAPARADOXEN

Legoprodukter bristvara som följd av Coronans framfart. I slutet av oktober beslutade Lego norden om begränsningar för hur stora beställningar sina återförsäljare fick lägga. Redan en vecka senare, den 5:e november stängde Lego helt för nya beställningar, orderstopp för nordiska återförsäljare alltså.
-Detta beror på låg tillgång på centrallagret i Jirny i Tjeckien, som i sin tur beror på att flera fabriker varit stängda p.g.a Covid-19 i år sade Fredrik Novak, Klossbutiken, tidigare.
Detta innebär att det kommer vara brist generellt på Legoset. Lego prioriterar produktionen av januarinyheterna och äldre modeller utgår. Även återförsäljare som lagt ordrar i tid kommer att få stora leveransproblem.

Bristen blev direkt märkbar under Black Friday. Företeelsen är ett sätt att kickstarta julhandeln tidigare än december, då många handlar julklappar i alla fall. Lego som företag är tydliga och raka med sina erbjudande. 20% av fullpris på utvalda set. Inget märkvärdigt och inget direkt kul för AFOLs i utbudet första dagen. SW Tantive IV fanns med men var slutsåld på morgonen. Mycket kul är redan på restbeställning. Belastningen på Legos hemsida är som alltid inför stora händelser hög (bilden). Toyspace har kört rea sedan oktober under vinjetten höstrea och nu Black November hela månaden. Leklust har gjort en egen fysisk katalog inför black week, som dom kallar det för. Lekia lämnar 25% på Lego men har strypt sitt webblagar med uppskattningsvis 90% innan kampanjen drog igång. Webbhallen har ett hyfsat utbud men mycket är fortfarande dyrt. E-brix har ett antal produkter under sin kampanj och kommer då ner till vad Toyspace normalt tar (ungefär), för att nämna några exempel.

Redan tidigare sågs tendensen på Lekia, som exkluderade allt Lego över 600 kr från sin 25%-rea i oktober. Fredrik på Klossbutiken bekräftade min misstanke om att Coronapandemin hämmat produktionen av Legoset och leveranser uteblir nu till butikerna. Detta tänker jag innebär att butikerna hellre säljer det som finns kvar i Legoväg till fullpris i december än rear ut i november (och får tomt på hyllorna till julhandeln). Samtidigt har både intresset för Lego ökat (TV-serier med duktiga legobyggare världen över) samt att många ofrivilligt (mer eller mindre) stannar hemma från sina jobb och har tid för hobbies. Ökad efterfråga och minskad tillgång = CORONAPARADOX.

-Den som (över)lever får se… som jag brukar säga

Per-Olof Rhodin (c)2020

LEGO MASTERS, CASTING

För drygt ett år sedan öppnades det för ansökan till TV-programmet LEGO MASTERS SVERIGE. Meter Television AB som skulle producera serien för en då hemlig svensk TV-kanal skulle plocka ut deltagare av ”det rätta virket”, så kallad casting. Första urvalsprocessen var att skicka in en videopresentation av dels ett eget bygge och dels en presentation av sig själv. Två som kom med till castingen presenterar sig här.
”Jag heter Andreas, jag är 35. Jobbar som lastbilschaufför. Martina är 33 har jobbat på Viking Line i 10 år, men nu utbildar hon sig till svetsare. Vi bor i Köping. Förutom Lego tycker vi om musik, vi går ofta på konserter och så har vi spelat i samma band. Men när bandet lades ner så påbörjade vi ett nytt gemensamt intresse: Lego. Jag är uppväxt med piratlego från början av 90-talet. Sedan försvann intresset (dark ages) och så kom det tillbaka för två år sedan när Martina hittade mitt Lego i förrådet, hon ville ha något att pyssla med så hon började komplettera äldre set. I samma veva tog vi oss iväg på klossfestivalen i Örebro. Det fanns ingen som ställde ut pirater, så vi bestämde oss för att bygga ett landskap som vi numera ställer ut. Vi gifte oss 13 oktober 2018 och har byggt vårt bröllopsfoto i Legomosaik.”

”Uttagningen var väldigt intressant. Det var väldigt svårt att förbereda sig eftersom man inte vet vad man får för bitar. Vi blev informerade innan om vilka typer av utmaningar det skulle bli. Så vi spånade lite i förväg, Martina och jag. Tredje utmaningen var teknik och det skulle innehålla en sfär. Den var desto jobbigare. Inte att bygga en sfär. Men att försöka få ihop något med en story och inte en endaste teknikbit till godo gjorde det väldigt svårt. Sedan har man ju inte direkt någon koll på vad man har att jobba med. Man vill inte komma halvvägs med en grym idé och bitar tar slut. Vi snubblade på mållinjen att komma med i programmet. I efterhand när vi sett programmet är vi nog glada över att vi inte kom med (även fast det hade varit roligt). Det är folk med i programmet som utövat hobbyn 10 år mer än oss.” Andreas

Tillsammans med Jimmy var vi ”team green”. Vi var dom enda som hade lagtröjor, men producenterna hade mycket roligt åt oss för det samma. Anmälan kunde ske enskilt eller som färdigt par. Enskilda deltagare fick paras ihop på plats. Jimmy och jag lärde känna varandra genom Legot när jag svarade på en annons där han sålde sånt som jag samlade på. Inför castingen föreslog jag att vi skulle jobba på teambildningen så vi stack till äventyrsbadet i Ängelholm med våra familjer. Jag tänkte det skulle för oss mer samman än att en enda gång bygga lego tillsammans innan. Förberedelsen med att bygga en sfär gjorde vi på var sitt håll och delade framstegen med varandra via messenger. Vårt mål var att fokusera på en deltävling i taget, tills vi tagit oss till final, eller i värsta fall inte. Första delmålet var att klara oss kvar till eftermiddagen.

”Vi visste att vi ville bygga något som hade med musik att göra, då en av utmaningarna var att vi skulle beskriva oss själva. Så vi kom upp med idén om en elgitarr. Det kluriga var att vi inte fick en endaste plate, så man fick helt enkelt trolla med det som fanns. Och resultatet blev vi ganska nöjda med.” Andreas.

Att bygga något hemifrån eller personligt slog Jimmy och jag, Per-Olof ihop till att bygga kustlandskapet från Skånska Bjärehalvön med sin fina sandstrand och lummiga grönska. På stranden byggde vi den karakteristiska bunkern, som ingår i den berömda Per Albin-linjen av fort längs svenska kusten hastigt uppfört under början av andra världskriget. På det personliga planet byggdes Grevies kyrka som var högaktuell med anledning av det förestående bröllopet senare under sommaren för Jimmy och hans blivande hustru. Bygget, eller om det var storyn, tog oss i alla fall vidare till slututtagningen på eftermiddagen där alla lagen skulle bygga något som innehöll en rund form. Precis som för Andreas och Martina snubblade vi på mållinjen och får i stället följa Lego Maters på TV4.

Foto: Andreas Hed och Per-Olof Rhodin (c)2020.

Jag kallar mig entusiast!

Foto: Magnus B Andersson.

Mitt Legointresse är stort. Jättestort. Jag är gift med Lego kan jag säga. Jag har i alla fall delat tandborste med mitt Lego. I och för sig av misstag men i alla fall. En uttjänt tandborste jag använt för att skrubba begagnat Lego med blev en mörk kväll visst min tandborste igen… Bortsett från den fadäsen kan jag varmt rekommendera tandborste till att tvätta gammalt lego med. Jag har idag femtio års erfarenhet av livet som det heter, och över tio års erfarenhet av Lego som vuxen. Min familj består utöver katten, av frun och ett barn, en son på snart fem år. Sjuksköterska är min yrkesprofession och jag arbetar idag på ett stort akutsjukhus. Det är ofta stressigt på jobb och det är ”många bollar i luften” som man säger och då är Legot en skön avkoppling. Fotografering är ett annat stort intresse för mig och under 90-talet var jag aktiv i olika fotoklubbar. Där fick jag också lära mig grunderna inom fotografering med systemkamera. På den tiden med 135mm-film i kameran som, vilket kanske är en nyhet för några, behövde framkallas innan man kunde få ut pappersbilder på det som fotograferats… Senare började jag också på en kurs i medborgarjournalistik i Malmö för att bejaka mitt intresse för journalistik. Alla dessa tre grenar sammanflätades därefter smidigt när jag förenade intressena i en egen hemsida jag gett namnet Bricksway.

Jag bygger en Legomodell, fotograferar den och skriver några rader om det hela. Ibland kompletterat med bilder från verkligheten, originalet så att säga. Hemsidan har nu funnits i över fem år och för den som orkar finns det hundratals inlägg att fördjupa sig i. Syftet med sidan är underhållning och inspiration och den är skriven på svenska. Flera sidor finns redan som listar alla utgivna set och varje liten del som ingår så att göra likadant vore meningslöst. Jag hade som ambition ett publicera något från alla produktionslinjer men det är orealistiskt. I alla fall för tillfället. Ett par saker som brukar framstå som gemensamt bland alla samlare/byggare är behovet av tid, plats och pengar. Därför har jag begränsat min bevakning till teman som intresserar mig personligen, eller undantagsvis har ett stort kollektivt intresse. I takt med att Lego har blivit dyrare att köpa och mitt intresseområde i sig är stort har t.ex. Angry Bird, Overwatch och Monkey King strukits från min lista. Den sistnämnda trots att jag är ett barn från 70-talet och älskade den ursprungliga Monkey King. En annan favorit var Stålmusen… Bland licensierade set är mitt intresse stort för Star Wars OCH harry Potter. I detta finns en inbyggd konflikt enligt ovan, (tid, plats och pengar) då SW UCS Cantinan, dito Hogwarts och Diagongränden lockar. Samtidigt har mitt intresse för Technic kraftigt ökat i takt med att modellerna blivit mer estetiskt tilltalande, så Sián står på min önskelista. Ja, ni förstår vad jag menar.

Jag vill att Lego skall betyda något för mig. Rebellerna står för frihet och rättvisa! Tidig mosaik.


– Den som kan glädjas åt det lilla har mycket att glädjas åt, sa min bästa vän. Jag kan glädjas med alla er som berättar att ni som vuxen precis skaffat ert första Legoset, köpt er första begagnade lot eller grävt fram ert gamla barndomslego. Så började det nämligen för mig. Min väns bar ”fyllde Lego” och jag med barndomens glädjefyllda Legostunder i minnet köpte givetvis Lego som födelsedagspresent och julklapp. Som konsekvens av vad jag givit fick jag också snällt följa upp det hela genom att hjälpa till att bygga. Den känslan, ett ord för det, är glädje. Den glädjen bar jag inom mig när jag kom hem igen till min egen kammare och grävde fram mitt barndoms Lego. Evigt tacksam för att det sparats i generationer, eller i alla fall överlevt tre yngre syskon. Skicket var bedrövligt med repor och bitmärke men det blev ändå min inkörsport. Intresserad av att se hur utvecklingen gått följde snart nyköp av motsvarande legoset från barndomen. En brandbil från 70-talet jämfördes med en ny från närmsta affär och så vidare. Saknade bitar från barndomslegot gjorde att jag ökade min söksfär utanför Tradera och hittade så småningom Swebrick. Ett forum för vuxna Legobyggare, för dig som hittat tillbaka där jag gick med oktober 2010. Plötslig var jag inte ensam i världen om att intressera mig för Lego som vuxen, en AFOL (Adult Fan Of Lego), vilket jag först trodde. Genom Swebrick har det blivit otaliga legoträffar och stora utställningar genom åren. Den första träffen IRL var i Eskilstuna för tio år sedan, där jag också träffade Fredrik för fösta gången, som senare startade Klossbutiken och har arrangerat Klossfestivalen flera gånger.

Sjöholma kallade jag min Legostad. Arkivbild.

Mitt Legointresse fördjupas hela tiden och jag kallar mig själv Legoentusiast. Mitt vuxna jag kan fascineras av en fin Legomodell av idag samtidigt som mitt nostalgiska barnjag kan drömma mig tillbaka till timmar i sträck på golvet bland utspridda Legobitar överallt. Samma entusiasm kände jag inför möjligheten att få återuppleva samma känsla igen när TV-serien Lego Masters visade sig komma till Sverige. Redan för kanske två år sedan svarade jag på en förfrågan om intresset fanns bland svenska AFOLs för att medverka och för drygt ett år sedan öppnades det för ansökan till TV-programmet på riktigt. Jag var snabb med att skicka in en ansökan och jag gick vidare i uttagningsprocessen. Tillsammans med Jimmy åkte vi upp till Stockholm för Casting tillsammans med Sveriges elit bland Legobyggare. Det var en kall och lite bister januarimorgon när vi gick den korta promenaden från hotellet till produktionsbolagets studio. I den stora studion var allt avskalat och väggarna var svarta. Man hade precis avslutat inspelningens av Sveriges Mästerkock i studion fick vi veta. Vi var på helig mark. Under förmiddagen skulle den första utgallringen ske och tävlingsnerverna gick på högvarv. Vårt mål var att fokusera på en deltävling i taget, tills vi tagit oss till final, eller i värsta fall inte. Första delmålet var att klara oss kvar till eftermiddagen.

Som första gren gällde det att bygga snabbast. Den grenen vann Jimmy och jag. Produktionsbolaget kallade oss internt lag grön, förstår inte varför (ironi), men det kan ha att göra med våra lagtröjor. Nästa gren var att bygga fritt under typ två timmar och därefter lunch. Lättade gick vi vidare till sista gallringen, där vi under knappt fyra timmar skulle bygga fritt men med ett förutbestämt inslag. Mer än så kan jag inte berätta då hela proceduren omges av sträng sekretess. När nu deltagarna till programmet är offentligt och jag inte är en av dom detta året bygger jag i stället vidare i min kammare. Ett reportage och tre notiser i månaden blir det, numera med undantag för jul och sommarsemester, innan var det året runt.

Per-Olof Rhodin(c)2020.

Jimmy, samlare med bred repertoar.

Jag är en 40-årig nygift tvåbarnsfar, hantverkare sedan 20 år tillbaka. Jag är en mångsysslare när det kommer till hobbies, vissa intressen kommer och går i  perioder. Jag har och i vissa fall har haft, ett vurmande för brädspel, serietidnings-samlande, rollspel, retro tv-spel och i viss mån anime.

Legot har varit en aktiv hobby sedan hösten 2013, det började med att sambon hade  pratat om en husbil i lego som hon hade när hon var liten. När jag sedan var i en affär så fick jag syn på en nyare husbil o tänkte att det kunde ju
 vara kul. Kom hem med den och i väntan på sambons hemkomst så rotade jag fram mitt gamla lego från barndomen. Jag började sorterar och återuppbygga mina gamla set. När det var gjort så fanns det fortfarande ett sug kvar efter mer legopillande.

Kort därefter köpte jag min första begagnade lego lot på en loppis. Sedan eskalerade det ganska fort efter det, köpte vårat första modulhus i december det året, Cinema Palace. Skulle nog hävda att det är min favoritserie av officiella set.

Enskilt favoritset är ett gammalt Universal Building set 722, som jag hade stor glädje av när jag var runt 10 år.

Just nu har det byggts på fyra stycken toppdekorationer till lika många bröllopstårtor. Det skall vara viktiga händelser ur mitt och sambons gemensamma liv.
Efter det projektet så blir det nog en egen MOC, får se om det blir ett klassiskt 
riddartema eller om det kanske blir en 80-tals stadsbild.
-Får se vad jag kan locka med frun på, avslutar Jimmy.

För Bricksway.
Foto: Per-Olof Rhodin (c)2020.

Slöingeprofilen stadsplanerar legostaden Lazytown.

Jag heter Mikael Malmqvist 41 år, Gift med Jamie och bor i en villa i Heberg med 4 katter samt en häst men han bor i ett stall utanför Åkulla bokskogar. Jobbar som Servicetekniker på 4evergreen. Är glad och klurig person som tycker om att lösa problem. Mitt nick som jag använder är Mullemannen.

Jag bygger mest City, där jag kan vara stadsplanerare, arkitekt, tycker om att få in roliga små scener i min stad. Staden heter Lazytown (Slöinge). Under åren har staden utvecklats, mer lego har köpts och byggtekniker har förbättrats.

Jag startade att bygga med lego i vuxen ålder 2006 när jag plockade hem min lillebrors och mitt lego från mammas vind för att mest se vad som fanns.

Från början innan jag gick med i Swebrick (2016) så satte jag mest ihop färdiga set som jag satte ihop med väg och bildade en stad. Efter min första utställning på Halmstad Bibliotek, och det tack vare att jag lärde känna Henrik Blycker Persson som bjöd med mig till detta eventet, började jag bygga mer efter eget huvud och detta har utvecklats mer och mer under åren.

Officiella favoritsetet som har funnits med under alla dessa åren i min stad måste vara Pizza corner med busstopp och den gula bussen. (City corner 7641 från 2009, senare som nyutgåva 60031 från 2013).

Jag bygger vidare på min stad och utvecklar hela tiden och förbereder inför utställningar under 2021, säger Mikael.

Foto och textredigering; Per-Olof Rhodin (c)2020

Se Mikaels resa med Lazytown här.

Hot Rod hett i sommar

Hot Rod av fabrikat HIGHBOY från år 2009. Automatväxlad, bensindriven med motoreffekt på 169 kW.

Hot Rod är ursprungligen en benämning på en ombyggd amerikansk öppen bil, så kallade roadsters, tillverkade innan år 1949. Begreppet används numera mer brett och innefattar då även täckta vagnar, bilar tillverkade så sent som 1969 eller rentav icke-amerikanska bilmärken. En Hot Rod är dock alltid ombyggd. Det var Hot Rod-trenden som inspirerade biltillverkarna i Detroit att börja utveckla och sälja muskelbilar.

B-modell av Technic set nr 42093.

Hot Rod-kulturen uppstod i USA åren efter andra världskrigets slut. Amerikanska soldater hade sett små, lätta och snabba sportbilar från MGFerrari, och Morgan i Europa. Dessa bilar erbjöd goda prestanda och mycket körglädje, och väl hemma i USA började hemvändande krigsveteraner att modifiera gamla bilar för att efterlikna dessa egenskaper.[1] Ursprungligen var det vanligaste utgångsobjektet gamla T-Fordar, som fanns i riklig mängd runt om i landet. För att erhålla bättre prestanda genom reducerad vikt demonterades karossdelar som ansågs ”onödiga”, exempelvis skärmarna och motorhuven. Hjulupphängningen modifierades, modernare bromsar monterades och den fyrcylindriga originalmotorn trimmades.

En Hot Rod från 2006 uppställd på Landeryds tågdagar. Bilen är automatväxlad med en motoreffekt på 149 kW och drivs med bensin.

Efter T-fordarna kom A-Fordarna att hamna i rodbyggarnas fokus. Dessa var tyngre, men betydligt mer robusta konstruktioner, egenskaper som kom väl till pass då V8:or började bli allt vanligare och påfrestningen på chassina därmed allt påtagligare. Den första bilen som masstillverkades med V8 från fabrik var Ford av 1932 års modell. Den var ett naturligt val för Hot Rod-folket, och många anser att 1932 års roadster från Ford är den ultimata utgångspunkten för ett Hot Rod-bygge!

Foto: Per-Olof Rhodin(c)2020.
Text i urval från wikipedia.

Fler bilder på Hot Rod i Technic.

Starka tillsammans!

Maktmissbruk, korruption och övervåld kan aldrig tillåtas få övertag. Upplopp, skadegörelse och våld kan å andra sidan inte heller försvaras av det förstnämnda. Jag kan därmed fördöma mordet på George Floyd samtidigt som jag fördömer dom extrema motreaktionerna. Rasism är aldrig okej i någon form och övervåldet som ledde till döden för George Floyd är tragiskt. Jag står således upp för allas lika värde. Poliser är också människor, fädrar och mödrar. Enskilda polisers rasistiska handlingar i tjänsten måste naturligtvis stävjas. Det var polisingripandet mot George Floyd i Minneapolis den 25 maj som blev startpunkten för de världsomfattande protesterna mot rasism och polisbrutalitet. ”polisen har en central roll i arbetet för att säkerställa respekten för människors grundläggande fri- och rättigheter. För att polisen ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt krävs att den åtnjuter ett starkt förtroende hos allmänheten. Det är därför centralt att polisen utför sitt arbete på ett sätt som inte diskriminerar eller upplevs som diskriminerande”(1).

Från ett tidigare reportage. Poliser med förstärkningsvapen.


Jag var 22 år när nyheterna om polismisshandeln av Rodney King kablades ut över världen. ”Kravallerna i Los Angeles pågick 29 april-4 maj 1992 och bröt ut som en reaktion på att fyra polismän, tre vita och en med latinamerikansk bakgrund, frikändes från anklagelser om misshandel och tjänstefel i samband med det våldsamma gripandet av Rodney King, en svart man på permission. Gripandets senare del filmades av en amatörvideofotograf och fick stor uppmärksamhet. Den friande domen, som förkunnades av en huvudsakligen vit jury, uppfattades av många som rasistisk. Det redan spända läget urartade, och kravaller utbröt. Femtiotre människor dödades, över 2 300 skadades och 8 000 personer greps till följd av kravallerna”(2).

Jag är uppväxt i en tid då det fanns kvarterspoliser och polisbilarna var svart- och vita. Jag inser att mycket har hänt sedan dess men fortfarande vill jag tro att poliserna vill gott. Innan ”RAKEL” tog över hade radiobilarna, ja dom kallades så, (polisbilarna alltså) ett anropsprefix som började på SH följt av länsbokstav och individnummer på tre siffror. SH stod då för Swedish Help, till exempel SHM123, där M stod för f.d. Malmöhus län. Ambulanser och brandbilars prefix stod vid samma tid för Swedish Danger SD, t.ex. SDL123, där L stod för f.d. Kristianstad län.

Protester mot orättvisor är naturligtvis inget nytt och har i just rasismfrågan en anfader i Martin Luther King, känd för sitt tal i Washington 1963 och sitt uttalande ”-I have a dream” ”År 1964 blev King, den då yngsta personen att motta Nobels fredspris för sitt arbete att avsluta rassegregering och rasdiskriminering genom civil olydnad och andra fredliga medel. Där utökade han amerikanska värden genom visionen om ett samhälle som behandlade människor utifrån helheten av ens karaktär ”(3) Från  1970 genomfördes i Sverige ”blåljusreformen” vilket innebar att de röda och gula ljusen ersattes med roterande blåljus och 2005 beslöt Rikspolisstyrelsen att införa dagens högreflekterande märkning på polisbilarna i blått och gult, det så kallade Battenburgmönstret” (4).

Nyligen var en par polisenheter samlade i ett annars lugnt område och det väckte så klart min uppmärksamhet. Två bilar lämnade platsen och jag tog min fyraåriga son med mig för att på avstånd titta på den sista kvarvarande polisbilen. Jag kunde se att en polis talade i telefon och vi fortsatte titta på avstånd. Dörren öppnades plötsligt och en kvinnlig polis med långt brunt hår och snälla ögon kom ut till oss. Fastän att hon var mitt emellan två uppdrag tog hon sig tid att prata med min son och mig. När hon sedan släppte ut sin tjänstehund för att han skulle få hälsa på schäfern var vår lycka gjord. Hon frågade min son vad han ville bli när han blev stor och hon föreslog att han skulle bli polis. Innan vi skildes åt överlämnade hon en nalle till honom. I svåra tider för vårt samhälle tänker jag på detta mötet och påminns om att poliser också är människor. Lösningen på missförhållande är kommunikation och ömsesidig respekt.

En viktig skillnad i vårt samhälle idag är den ”ringarna på vattnet effekt” som protesterna får. ”En rad amerikanska företag har de senaste dagarna öppet tagit ställning på sociala medier mot polisbrutalitet och rasdiskriminering. stora företag som Walt Disney, Nike, Levi Strauss och Netflix går officiellt ut och säger sin mening. Streamingtjänstbolaget Netflix publicerade ett uttalande på sitt twitterkonto som spreds i stora kretsar och snabbt fick över en miljon gillanden.”(5) Tidigare har vi sett artister öppet ta ställning i andra politiska frågor. LEGO tar också ställning. ”I ett syfte att visa respekt för de människor som demonstrerar efter George Floyds död väljer nu den danska leksaksjätten Lego att tillfälligt plocka bort mer än 30-tal figurer från sina digitala reklamkampanjer, skriver CNBC.

Bland annat tas poliser, brottslingar och utryckningsfordon bort och även en modell av Vita huset försvinner tillfälligt.” (6) LEGO går sedan ytterligare ett steg och säger “There is no place for racism in our society … Our mission is to inspire and develop the builders of tomorrow, and that includes inspiring them to be tolerant, inclusive and kind. We stand with the black community against racism and inequality. There is much to do. We will donate $4 million to organizations dedicated to supporting black children and educating all children about racial equality,”(7)

Tillsamman är vi starka.

Text och foto: Per-Olof Rhodin(c)2020.

1. 2017 Civil Rights Defenders Förord till RAS-/ETNISK PROFILERING I SVERIGE
https://www.criminology.su.se/polopoly_fs/1.361560.1513162298!/menu/standard/file/CRD-5600-Rapport_Slumpvis-utvald_final.pdf

2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kravallerna_i_Los_Angeles_1992

3 https://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King

4. https://sv.wikipedia.org/wiki/Polisfordon_i_Sverige

5. https://www.dn.se/ekonomi/usa-foretag-tar-stallning-mot-polisbrutalitet/

6 https://omniekonomi.se/lego-plockar-tillfalligt-bort-figurer-efter-floyds-dod/a/GGkzR9

7 https://www.facebook.com/LEGOSverige/