Hot Rod hett i sommar

Hot Rod av fabrikat HIGHBOY från år 2009. Automatväxlad, bensindriven med motoreffekt på 169 kW.

Hot Rod är ursprungligen en benämning på en ombyggd amerikansk öppen bil, så kallade roadsters, tillverkade innan år 1949. Begreppet används numera mer brett och innefattar då även täckta vagnar, bilar tillverkade så sent som 1969 eller rentav icke-amerikanska bilmärken. En Hot Rod är dock alltid ombyggd. Det var Hot Rod-trenden som inspirerade biltillverkarna i Detroit att börja utveckla och sälja muskelbilar.

B-modell av Technic set nr 42093.

Hot Rod-kulturen uppstod i USA åren efter andra världskrigets slut. Amerikanska soldater hade sett små, lätta och snabba sportbilar från MGFerrari, och Morgan i Europa. Dessa bilar erbjöd goda prestanda och mycket körglädje, och väl hemma i USA började hemvändande krigsveteraner att modifiera gamla bilar för att efterlikna dessa egenskaper.[1] Ursprungligen var det vanligaste utgångsobjektet gamla T-Fordar, som fanns i riklig mängd runt om i landet. För att erhålla bättre prestanda genom reducerad vikt demonterades karossdelar som ansågs ”onödiga”, exempelvis skärmarna och motorhuven. Hjulupphängningen modifierades, modernare bromsar monterades och den fyrcylindriga originalmotorn trimmades.

En Hot Rod från 2006 uppställd på Landeryds tågdagar. Bilen är automatväxlad med en motoreffekt på 149 kW och drivs med bensin.

Efter T-fordarna kom A-Fordarna att hamna i rodbyggarnas fokus. Dessa var tyngre, men betydligt mer robusta konstruktioner, egenskaper som kom väl till pass då V8:or började bli allt vanligare och påfrestningen på chassina därmed allt påtagligare. Den första bilen som masstillverkades med V8 från fabrik var Ford av 1932 års modell. Den var ett naturligt val för Hot Rod-folket, och många anser att 1932 års roadster från Ford är den ultimata utgångspunkten för ett Hot Rod-bygge!

Foto: Per-Olof Rhodin(c)2020.
Text i urval från wikipedia.

Fler bilder på Hot Rod i Technic.

FIAT Nuova 500

Creator: Expert: Traffic: setnr 10271
Year Released: 2020

Den 11 juli 1899, i Turin, etableras företaget Fiat: Fabbrica Italiana Automobili Torino.
Samma år började produktionen och lanseringen av den första Fiatbilen, Fiat 3½ HP. Fiats första sporttävling var 1901 med 8 HP och 12 HP. År 1911 vann Fiat S61 1908 Grand Prix i Amerika. År 1936 föddes Fiat 500 A Topolino som betyder ”liten mus” och är det italienska namnet för Disneys Musse Pigg. Vid den tiden var det den minsta massproducerade bilen i världen. Förfadern i ekonominbilssektorn producerades för att svara på den ekonomiska krisen som drabbade Italien strax efter andra världskrigets början. Den heter ”Topolino”, på grund av sin lilla storlek och form. 1957 kom den nya 500, kallad Nuova, som var en utvecklad version av den revolutionära föregångaren 500 Topolino och var utformad för att svara på behovet av en bil som var både ekonomisk och praktisk.
https://www.fiat.se/

Nuova 500 introducerades i juli 1957. Den var avsedd att konkurrera med de mikrobilar som var populära i Europa under 1950-talet. Den tekniska uppbyggnaden följde den större 600-modellen, med svansmotorsjälvbärande kaross med självmordsdörrar och individuell hjulupphängning runt om, men mekaniken var enklare, med luftkyld tvåcylindrig motor på 13 hk och osynkroniserad växellåda. Bilen sålde sämre än förväntat och redan till höstens bilsalong i Turin uppdaterades 500:n. Den ursprungliga versionen kallades nu 500 Economica och såldes till ett reducerat pris. Sedan tillkom 500 Normale med bättre utrustning, som öppningsbara fönster i dörrarna och ett riktigt baksäte. Bägge modellerna fick en starkare motor på 15 hk. 1958 kom 500 Sport, med en något större och starkare motor.”

Fiat 500 1.2 Panorama (glastak) av årsmodell 2017. Växellådan är manuell och motorn är på 69hk och drivs med bensin. https://www.holmgrensbil.se/

1960 kom den uppdaterade 500 D, med den större motorn från Sport-versionen. I juni 1965 kom 500 F, med framhängda dörrar. 1968 kompletterades programmet med den 500 L, eller Lusso, med modifierad interiör med ny instrumentbräda och större stötfångare. Den sista versionen blev 500 R från 1972. R-versionen fick den större motorn från efterträdaren Fiat 126 och såldes som en billig instegsmodell parallellt med 126:an fram till sommaren 1975. 500 Giardiniera: 1960 kom kombiversionen 500 Giardiniera. För att förstora bagageutrymmet förlängdes hjulbasen en decimeter och motorn monterades liggande horisontellt under golvet. Från 1966 byggdes Giardinieran av Autobianchi och tillverkningen fortsatte fram till 1977.”

Fiat 500C 1.2 halvkombi av årsmodell 2011. Växellådan är manuell och motorn är på 69hk och drivs med bensin. Arkivbild.

Faktatext från svenska wikipedia där inget annat anges.

Foto: Per-Olof Rhodin (c)2020.

Se även Volkswagen Beetle.

Masters of Spinjitzu!

I Ninjagovärlden hotas freden av onda krafter. Vem som är ond eller god växlar under resans gång i den dramatiska berättelsen om ett par handplockade ungdomar som tränas i Spinjitzu, den ultimata kampkonsten.
Spinners slog världen med häpnad 2011 och på varje skolgård hördes ropen ”ninja Gooo!” när de tävlande skickade sina spinners mor varandra. Med bra snurr på sin spinner gällde det att slå motståndaren ur sin spinner. Leken blev så populär att en skola i Skåne fick inför en egen Spinjitzudag i veckan, för att eleverna skulle komma i tid till lektionerna i alla fall övriga dagar i veckan.

Spinjitzu Dojo, set 2504 från år 2011 är uppbyggt av fem moduler som sätts samman. Setet består av 352 delar. En spinner och 5 spelkort ingick också. Dojon är ninjornas träningscenter och innehåller en hinderbana med läskiga utmaningar såsom roterande svärd och huggande yxor.

I Spinjitzu Dojo skyddas den gyllene kaststjärnan inte bara utav ninjorna utan även av en ”försåtsminering”, som ger inkräktaren en överraskande luftfärd. ”The wow factor” blev ett begrepp som kommit för att stanna.

Minifigurerna som ingår är Nuckal, Sensei Wu och Zane. Här är de uppställda tillsammans med Lord Garmadon och delar av skelettarmén, mot resten av ninjorna under ledning av sensei Wu.

Läs mer här.

Text och foto: Per-Olof Rhodin(c)

Bakom kameran till Endgame, bildmaterialet.

En bild säger mer än tusen ord (säger bildskaparen och trampar författaren på tårna). Till reportaget Endgame, Avengers andra chansen! krävdes lite arbete för att få till bilderna på det sätt jag önskade och ansåg reportaget förtjänade. Var och en som har haft en bestämd tanke om en bild har antagligen också erfarit att det krävs lite arbete för att nå hela vägen. Nya Ultimate Quinjet 76126 var central i mitt bildmaterial men fotona blev fulla med blänk trots softat ljus i min studio. Många blanka ytor gjorde det omöjligt att få till en bra bild direkt. Ännu värre blev det när jag skulle fotografera runt 20 DVD/Blue Ray filmer med plastiga fodral i en enda bild. Kameran jag använder är en Samsung spegellös systemkamera och stativ. För bra skärpedjup använde jag bländare 11 och manuell inställning av fokuspunkt. Läs mer

Eget blåLJUS mödan värd!

Öka wow-faktorn på dina byggen genom att låta dom lysa. Ett bra bygge kan oftast göras bättre med elektronik. Jag har skaffat lite olika lösningar och först ut är en liten rackare från Lifelites. Legomodellen är en MOC baserad på senaste brandbilen 60214. Alternativen var att göra åverkan på några bitar eller göra stora förändringar i designen, varav jag i det här fallet valde det förstnämnda. För minimal förlust valde jag en lösning som innebar att jag borrat hål endast i några plates för att få fram LEDljuset. I rätt läge fäste jag jag lamporna med smältlim på undersidan. Den perfekta borrdiametern visade sig vara 3,3 millimeter.

Modellen är eLite Jr Signature och drivs med ett knappcellsbatteri. All elektronik ryms drygt räknat i en 2×4 brick inklusive strömkälla och inställningsknappar vilket gör det riktigt intressant. Lamporna, upp till 4 st kan lysa med fast sken eller blinkande i en hel rad varianter.

Jag har valt att sätta ljus på taket och baktill. Det krävdes en del modifieringar för att dra alla sladdar men som synes är det gott om plats. Start och stopp av ljuset gör jag helt enkelt genom att lyfta av en del av taket vilket också möjliggör batteribyte i boxen. För att slippa göra åverkan på originalbitarna försköt jag bakstycket en stud.

Slutresultatet!

Text och bild: Per-Olof Rhodin.

Ready for take off

Med nya serien Sky Police fortsätter Lego sin intention att förnya polistemat utanför själva centrum i Cityserien. Efter att ha varit i skogen, träskmarken och i bergen flyttar man nu alltså ut med ett högkvarter till flygplatsen och tar sig an luftburna skurkar. Huvudattraktionen i serien är nyheten fallskärmar vilket aldrig har gjorts tidigare där såväl skurkarna som poliserna får varsin . Centralt är också drönare till skurkarna. Polisen ger sig i kast med dessa modern utrustade skurkar med motmedel som kastnät och jetplan. Lägg till detta helt nya uniformer, hjälm med visir och oxygenmask till piloterna och vi har landat årets nyhet Sky Police.

I serien ingår fem set från 99 till 799 kr. Leksakskedjan Lekia har utöver Lego Store sex månaders ensamrätt på serien och för att lansera den får man nu en polybag på köpet. Jag har tittat närmre på 60208 Sky Police Parachute Arrest, 196 bitar. Setet innehåller en polismotorcykel och en ATV och fallskärmshoppare för skurkarna. (Motorcykeln som ”mold” i vitt förekom i tre City Police set 2017). Främst finns ett jetflygplan till poliserna och har som ”wow factor” en utfällbar krok undertill man kan fånga både fallskärms-hopparen och ATVn med. Kul detalj för målgruppen men inget för mig som vuxen. Visserligen fångas Batman upp av ett flygplan i ”The Dark Knight”, men då av ett långsamtgående fyrmotorigt propellerplan. Till setet ingår fyra figurer, jämt könsfördelade med två poliser och två skurkar. Tanken på luftburna rån är annars inget nytt eller orimligt, bara ovanligt. Det förekommer i ”Batman the Lego Movie” men jag tänker främst på ”cliffhanger” från 1993 med Sylvester Stallone men också i svensk kriminalhistoria helikopterrånet mot värdedepån i södra Stockholm 2009.

Det förvånade mig hur litet flygplanet från Parachute Arrest är jämfört med mitt senaste bygge Quin Jet, 295 bitar, för samma summa, 349 kr. Flygplanet är precis hälften så stort men setet innehåller för all del också en motorcykel och en ATV, men det motsvarar bara en 1/6 del till i massa jämfört med Quin Jeten 76127, som dessutom är en licensprodukt från Marvel. Största förklaringen ligger klart i fallskärmen som är specialtillverkad, men ändå. Fallskärmen är tillverkad av rutarménylon och har formen av en halvklotformig kalott. Dagens moderna rektangulära vingfallskärmar har avsevärt större styrbarhet än de cirkelformade. Styrning av fallskärmen kan ske genom använd-ande av skärmens bär- eller styrlinor. Normal hopphöjd är mellan 1000 och 4000 meters höjd och skärmen skall av säkerhetsskäl normalt utlösas på lägst 700 meters höjd.

Den medföljande ATVn har plats för en passagerare vilket också är nytt. Att tänka sig att den fallskärmshoppande skurken landar under färd i farten baktill på ATVn, jagade av polisen är en spännande tanke. Detta görs effektfullt i filmen ”Tomb Rider the cradle of life”, 2003, om än till en Jeep Wrangler Rubicon TJ. Lego gör generellt inte krigsrelaterade bygge men jetflygplanet i setet får mig osökt att tänka på ett stridsflygplan. Jämfört med jetplanet i 6868 Hulk´s Helicarrier Breakout är detta planet mycket mer genomarbetat. Kanske modifierar jag det till ett tvåsitsigt i framtiden. Att polisen skulle behöva flyga jetplan är kanske en framtidsversion men ju fortare ju fräckare tänkte säkert legos design team. Efterbrännkammaren är en förlängning av utloppet på en jetmotor, i vilken ytterligare bränsle kan sprutas in och förbrännas, vilket ökar motorns dragkraft. När denna tänder sprutar effektfullt ”trans-orange dragon flames” ur motorerna på denna legojetflygplansmodell.

Fakta; Bricklink och wikipedia.

Text och foto: Per-Olof Rhodin 2019

Innanför västen på Emmet i filmuppföljaren!

Mycket har hänt sedan sist och Bricksburg ligger i ruiner efter att lillasyster Biancas Duplomonster länge härjat i staden. Invånarna har sökt sin tillflykt utanför i en kåkstad de kallar Apocalypseburg, som är det enda som inte drar till sig Duplonernas uppmärksamhet. Klimatet är tufft och har förråat allas sinne utom just Emmet, vilket visar sig vara en springande punkt i storyn. Fem långa år har gått när ett nytt aldrig tidigare skådat hot närmar sig i form av en märklig farkost. Lika många ledande personer från samhället kidnappas och förs bort i farkosten. Emmet ställs igen inför att motivera sin omgivning att följa honom i en fritagningsaktion men ser sig själv stå helt ensam. Eller, nästan ensam i alla fall, hans krukväxt har följt med honom från första filmen, som det för övrigt är gott om passningar till plus oräkneliga andra. Fast besluten att rädda sina vänner ger sig allas vår byggarbetare ut på resa i sin egenbyggda farkost, och här visar Emmet att han nu är en mästerbyggare. Här börjar också filmen ta fart. I det okända, på andra sidan källardörren, där han aldrig varit blir resan genast kritisk men han räddas av nya karaktären Rex.

Han är full av självförtroende, har en besättning av dinosaurier och med sin kaxiga attityd tar han sig an uppgiften att förändra en slätstruken Emmet från insidan. Direkt uppstår ett tillfälle för Rex att visa sin hårdhet i en skjut först-fråga sedan konfrontation på stället de landar på. Emmet visar här sitt nya jag genom att som en bulldozer plöja igenom formationen av nyfikna urinvånare. Samtidigt har vännerna metallskägget, Lucy, Benny, Batman och Uni Kitty anlänt till galaxen Systar. Lucy, det vill säga Wild Style eller tvärt om, ser förfärat hur hennes vänner hjärntvättas medan hon själv envetet står emot alla försök att omvända henne. Drottning vad-som-helst framstår som en högst märklig och misstänkt person och framför här filmens musikalnummer. Hon är förövrigt en stor hyllning till Legos grundfilosofi med fritt skapande och ändrar skepnad fler gånger än jag hinner med att räkna. På något övertygande vis känner hon allas svagheter och lovar vad var och en önskar sig i överflöd. Uni Kitty till exempel lovas glitter och glamour och Benny ett helt team av astronauter som bygger rymdskepp.

Lucy är tapper och den enda som klarar stå emot frestelsen. Hon lyckas fly och återförenas med Emmet och Rex som nu tagit sig fram till drottningens palats. Övertygad om att undergången är nära efter att i en vision sett hur allt lego åker ner i det svarta hålet, går den nya hårda Emmet inte att stoppa. Han blir därmed själv den som utlöser händelsekedjan som leder till att allt Lego faktiskt åker in i det svarta hålet och Arma-Arma-Geddon slår in. Allt hopp verkar vara över och filmen tar verkligen slut här, i alla fall för ett ögonblick. Upplösningen som sen följer tog mig med överraskning och här kommer också filmens djupare sida och sensmoral på ett starkt och gripande sätt in i filmen. Utan att direkt avslöja några detaljer är det den ursprungliga unika, genuina och mjuka Emmet som vänder katastrofen. Sensmoralen är att vara sig själv. Det är genom starkt samarbete, liksom i de två senaste Legofilmerna, Batman The Movie och dito Ninjago, som våra vänner klarar livhanken och räddar världen.

Text och foto: Per-Olof Rhodin(c)

Det (färg)glada Duplotalet!

Med färgglada nyanser, nya former och tryck med roliga mönster visar Lego(TLG) att Duplo är att räkna med. Jag jämför då med barndomens Duplo från 70- och 80-talet. År 2013 släpptes denna symfoni i färg och form riktad till den yngre målgruppen inom Duplo som jag anser vara höjdpunkten inom kreativitet. Fantasifyllda former och fräscha färger inbjuder till fantasifulla byggen. Jag gillar särskilt att fönsterna mot kuberna matchar varandra med t.ex red mot dark pink och medium azur mot blue (BLs färgbenämning). Från vänster finns byggen från 10561: Toddler Starter Building Set, 10554: Toddler Build and Pull Along och 10553: Toddler Build and Play Cubes.

I samband med att den nya duplofiguren kom 2004 har också successivt nya färger introducerats i Duplovärlden. Princesstemat gjorde en rivstart 2005 med slott helt i färgen bright pink med detaljer i kontrasterande magenta, men annars förändrades inte mycket initialt. En ”grabbig” motsvarighet i en borg 2008 blandar smakfullt jordfärgerna dark- och light bluish gray med dark tan. Fyra år senare kom sockersöta princesstemat tillbaka och då med Disneylicens. ”Flick”färgerna var då uppgradera till bright-och dark pink med tornspiror i dark purple.

År 2012 kom sagoboken Let’s Go Vroom med nr 6760 och 12 delar. Karaktärerna blev kortlivade i sig men är tryckta på varma färgen dark orange. Flygplanet kombinerar bright green, green och lime på bara fem bitar.

Setet Fun with Bricks nr 4627 med 85 bitar från 2012 är det näst största setet med dessa nougatfärgade karaktärer. Mest grundklossar i grundfärger var det i setet som kanske inte var det roligaste utan genombrottet skedde först året efter.

En snabb insamling av grundklossar på 2×2 från samlingen visade att jag hade hela 22 olika nyanser och en trans light blue i lager. Alla färger har inte släppts som grundkloss så därför blir samlingen inte helt komplett. Sammanfattningsvis anser jag att den största utvecklingen på färg/formsidan skett runt åren 2005-2015. Utvecklingen har som alltid två sidor, å ena sidan en stor variationsrikedom men samtidigt ett problem i att i lager ha tillräckligt med bitar i alla färger.

Text och foto: Per-Olof Rhodin
Upphovsrätten tillhör upphovsmannen.

VW-tema på bilträff


Säsongens sista bilträff på Söderåsens Wärdshus 13/9 samlade ett stort antal veteranbilar och ett antal äldre motorcyklar. Ljudet från en V-8 på tomgång och doften av grillad korv satte direkt stämningen på kvällens bilträff i Billesholm, Skåne. En Ford A de luxe 55B. DL från 1931 var en av dom äldre bilarna men på hedersplats denna gång fanns en stor samling VW-bubblor. Lego har gjort den klassiska bubblan i skala 1:87 redan 1958 och nu senast den nyare Beetle 2016. Den kom i en vacker dark azur blå modell i Creator expertserien med setnummer 10252 med 1167 delar (länk nederst). Föregångaren var 10187 med 1626 bitar från 2008 och ingick då i serien Lego Sculptures i dark- och medium blue.

Läs mer